Tesla otpušta 400 ljudi u tvornici kod Berlina. "Radili su na određeno vrijeme"

Foto: EPA

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je danas da će ukinuti 400 radnih mjesta u pogonu kod Berlina istaknuvši slabu prodaju u uvjetima žestokog cjenovnog rata među proizvođačima.

Početkom prošlog tjedna Tesla je najavio da će zbog posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije otpustiti više od desetine radne snage širom svijeta, što bi značilo otkaze za oko 14.000 zaposlenika. Kompanija nije navela točnu brojku, a prema godišnjem izvješću za 2023., u prosincu je zapošljavala 140.473 radnika.

U četvrtak je kompanija izvijestila da neće produljiti ugovore 300 radnika zaposlenih na određeno vrijeme u pogonu u Gruenheimu. Teslina glasnogovornica naglasila je tom prilikom da otkaze nisu dobili Teslini radnici.

Jedina tvornica u Europi

U tvornici u Gruenheimu trenutno radi 12 tisuća radnika.

Tesla je objavio da će u jedinoj tvornici u Europi otpustiti 400 radnika. "Trenutačno slabljenje tržišta električnih automobila predstavlja izazov i za Teslu", naveli su u priopćenju među razlozima za gašenje radnih mjesta.

Najavili su program za "dobrovoljni odlazak" kako bi se izbjegli otkazi. Uprava će o njegovoj provedbi razgovarati s radničkim vijećem, dodali su ne navodeći pojedinosti. Ugovorni partneri već su zaposlili većinu otpuštenih radnika na određeno, tvrde.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je u prvom tromjesečju isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1.8 milijuna automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.