Tesla otpušta 10% radnika

Foto: EPA

Tesla će otpustiti 10 posto svoje globalne radne snage, poručio je Elon Musk, izvršni direktor te kompanije, internim dopisom koji je poslao zaposlenicima u nedjelju, a u koji je uvid dobio Reuters. 

Zimus je drugi najveći svjetski proizvođač auta imao 140.473 zaposlenika na globalnoj razini, od čega preko 20 tisuća ljudi u tvornici Fremont u Kaliforniji. To bi značilo da će preko 14 tisuća Teslinih zaposlenika u brojnim zemljama diljem svijeta ostati bez posla. 

Iako se u dopisu ne navodi koliko će točno radnih mjesta biti pogođeno ovim rezom niti gdje, Reutersov izvor kaže da su neki već obaviješteni o otkazima. Business Insideru su pak dvije osobe upućene u ovu temu rekle da su neki zaposlenici već ostali bez svojih službenih mejlova. 

"Smanjenje troškova i povećanje produktivnosti"

"Dok pripremamo kompaniju za našu sljedeću fazu rasta, iznimno je važno sagledati svaki aspekt za smanjenje troškova i povećanje produktivnosti", navodi Musk u dopisu, prenosi Reuters. 

Ističe da je zbog toga u kompaniji izvršen temeljit pregled organizacije i donesena, kako se navodi, teška odluka o smanjenju broja zaposlenih za više od 10 posto na globalnoj razini. 

Iako je Musk više puta rekao da ne postoji ništa što mrzi više od otpuštanja, ranije je često dijelio otkaze kako bi smanjio troškove. Zadnji put je to napravio nedugo nakon što je kupio Twitter (sada X) 2022. godine kada je otpustio više od polovice radnika. 

Odmah nakon Reutersove objave vijesti o otkazima, dionice Tesle pale su za više od jedan posto. 

Potražnja za električnim vozilima usporila. Analitičar: Tako će i ostati

Spori prelazak potrošača tradicionalnih vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem uzrokovao je pad dionica Tesle od početka godine do danas za oko 31 posto. Za razliku od Tesle, dionice Toyota Motorsa i General Motorsa porasle su za 45, odnosno 20 posto, piše Reuters.

Međutim, osim Tesle, energetski div BP također je otpustio više od deset posto radne snage u svom poslu punionica električnih vozila zbog istih razloga. Kladiti se na brzi rast komercijalnih električnih vozila nije isplativo, odnosno potražnja za njima je značajno usporila. 

Istraživački analitičar u Roth Capitalu Craig Irwin za Reuters je objasnio da otpuštanja u Tesli impliciraju da uprava očekuje da će slaba potražnja ostati neko vrijeme.

Musk osobno odobrava sva nova zapošljavanja u Tesli?

Ovo nisu prve vijesti o otkazima u Tesli, Bloomberg je o tome pisao još u veljači kada je otkaz dobilo četiri posto zaposlenika koji su radili na servisu autopilota u New Yorku. To se dogodilo neposredno prije nego što su zaposlenici trebali pokrenuti sindikalnu kampanju. 

Uz to, Tesla je lani usporila sa zapošljavanjem novih ljudi. Business Insider pisao je prošlog svibnja da je Musk čak počeo osobno odobravati sva nova zapošljavanja u Tesli.

Pročitajte više