"Težak zalogaj": Hrvatska priznala Kosovo!

"KAO ŠTO STE vidjeli na zatvorenoj sjednici Vlade koja je održana prije sjednice Užeg kabineta, Vlada RH je u dogovoru s vladama Republike Mađarske i Republike Bugarske usvojila Zajedničku izjavu kojom se najavljuje priznanje Kosova. Na zatvorenom dijelu sjednice očekuje se odluka o priznanju. Što će ona sadržavati i kakav će tekst te odluke biti, to će se saznati nakon sjednice", izjavio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun u pauzi između otvorenog i zatvorenog dijela današnje sjednice Vlade.

> Srpski veleposlanik u Zagrebu povučen u Beograd na konzultacije

> Mesić: Hrvatska pruža ruku prijateljstva svim zemljama regije

> Milanović: Idućeg tjedna očekujem Sanaderovu ostavku!

> Pusić: Neobično je da koalicijski partneri ne podržavaju Vladu, ali ipak ostaju u njoj

> Kajin: Trzavice između HDZ-a i SDSS-a su dio prozirnog političkog foklora

> Srbija prijeti komšijama: Priznanjem Kosova otvarate pitanja koja su ranije postojala u regiji

> "Ako dođe do pogoršanja odnosa Hrvatska gospodarski može izgubiti više od Srbije"

Na zatvorenom dijelu sjednice donesena je odluka o priznanju Kosova, nakon čega je održana novinska konferencija na kojoj je o priznanju Kosova izvijestili premijer Ivo Sanader, potpredsjednici Vlade Slobodan Uzelac i Jadranka Kosor te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Sanader kazao je kako Hrvatska kao susjed Srbije njoj želi dati svoju potporu u razvoju dobrosusjedskih odnosa i napretka. "Znamo da je ovo težak problem za Srbiju, to je i razlog zašto je Hrvatska čekala i razgovarala između ostalog i sa vlastima Srbije", kazao je Sanader, dodavši kako je ovo za Vladu bio "težak zalogaj".

Šef MVPEI-ja kazao je kako nema informaciju o povlačenju srpskog veleposlanika iz Zagreba, što je postao redovan potez srpske diplomacije u slučaju svake države koja prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

"Neću prihvatiti izlazak SDSS-a iz Vlade"

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac glasao je protiv zajedničke izjave Hrvatske, Bugarske i Mađarske, kao i protiv odluke Vlade o priznanju Kosova. Po završetku sjednice Sanaderu je vratio mandat na raspolaganje, koji ovaj nije prihvatio. Uzelac je također ponudio mandat i svojoj stranci, SDSS-u, koji ga je predložio u Vladu.

"Ja razumijem Uzelca, ali istodobno ga želim i dalje u mojoj ekipi kao potpredsjednika Vlade. Naravno, čekat ćemo i na odluku SDSS-a, ali apeliram na naš zajednički projekt, a on je vrlo jasan - normalizacija hrvatsko-srpskih odnosa", kazao je Sanader.

Uzelac je kazao kako je i danas upozoravao Vladu da prerano priznanje Kosova može "ugroziti zajedničku intenciju HDZ-a i SDSS-a iz koalicijskog sporazuma. Smatramo da ovo nije sretno vrijeme da mimo sporazuma donesemo takvu odluku i molim svoju stranku da preispita moju odluku o ovome", kazao je Uzelac, dodajući da će prihvatiti odluku stranke o povlačenju iz Vlade. SDSS je imao alternativni prijedlog kojega je vodstvo strnke iznosilo u javnosti, naglasio je, a to je da se pričeka povoljnije vrijeme kako bi se procesi u Srbiji normalizirali.

"Duboko razumijem njegov čin i stajalište da ne može podržati ovu odluku Vlade, razumijem poziciju SDSS-a, no što se mene tiče ja tu odluku neću prihvatiti. Ostajem čvrsto na poziciji da ova koalicija mora ići dalje", kazao je Sanader.

"Ne očekujem negativne posljedice - ni u Hrvatskoj ni u Srbiji"

Hrvatska, kazao je Sanader, želi nastavak svih dobrih odnosa koje Hrvatska ima sa Srbijom, i političkih i gospodarskih, te dodaje kako ne očekuje negative posljedice - ni u Hrvatskoj, ni u Srbiji.

"Hrvatska je danas priznala Kosovo, no prema odluci Vlade, pričekat će se sa uspostavom diplomatskih odnosa s Prištinom, do trenutka kada će Kosovo donijeti Ustav", kazao je predsjednik Vlade.

Poručio je da sve tri zemlje, i Hrvatska i Bugarska i Mađarska, žele dobro Srbiji. "Mi smo susjedi, mi znamo da je ovo teška situacija, ali smo jednako tako svjesni da razvoj, nastavak dobre suradnje, zatvaranje svih otvorenih pitanja i razvoj dobrosusjedskih odnosa, nemaju alternative", kazao je Sanader.

Otvoreni dio sjednice je započeo pola sata iza podneva, a na nešto kasnije dostavljenom dnevnom redu vidjelo se da nema rasprave o priznanju Kosova. "Donijet ćemo još neke odluke na zatvorenom dijelu sjednice", najavio je tada premijer.

Uzelac: Trebali smo pričekati da se stabiliziraju odnosi

I prije novinske konferencije na kojoj je stigla obavijest o Uzelcu koji je svoj mandat dao na preispitivanje, vijesti o stanju Vlade RH stigle su iz Srbije. Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović izjavio je, naime, za Radioteleviziju Srbije (RTS) kako će potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac vratiti na raspolaganje svoj mandat premijeru Ivi Sanaderu ako Hrvatska prizna neovisnost Kosova.

Treba li spomenuti da je skandalozno da hrvatska javnost od RTS-a saznaje da će Uzelac, ukoliko Hrvatska prizna Kosovo, Sanaderu dati mandat na raspolaganje? Uzelac je jučer odbio komunicirati s medijima, a glasnogovornik Vlade nam jutros nije znao sa sigurnošću reći hoće li se on oglasiti nakon što Hrvatska prizna Kosovo, odnosno nakon što vrati mandat potpredsjednika Vlade.

Uzelac je nakon sjednice Vlade izjavio kako je SDSS predlagao alternativni pristup. "Trebali smo pričekati da se stabiliziraju odnosi pa se odlučiti na ovaj potez", objasnio je.

Raspravljalo se o setu europskih zakona

Vlada je na otvorenom dijelu sjednice raspravila o paketu europskih zakona, koji će danas biti upućeni u saborsku proceduru. Na početku sjednice Sanader je kazao kako će državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Bianca Matković, biti koordinatoricom za praćenje aktivnosti na ispunjavanju svih obveza koje Hrvatska treba napraviti kako bi iduće godine završila pregovore o pristupanju EU, odnosno koordinatorica za sve "europske poslove".

"Ne sudaraju se odgovornosti i ovlasti koordinatorice i glavnog pregovarača (Vladimira Drobnjaka), nego su one komplementarne", naglasio je Sanader.

Vladi će se podnositi tjedno izvješće o svim aktivnostima vezanim za pregovore, kako bi u rokovima, o kojima su govorili vodeći ljudi Europske komisije, Hrvatska ispunila svoj dio posla.

A.B.
Foto: L.T., S.G.F.

Pročitajte više