Thomas prijeti: Fidži proglasio katastrofu zbog prolaska opasnog ciklona

VLASTI u otočnoj državi Fidži u Južnom Pacifiku proglasile su danas stanje katastrofe zbog prolaska iznimno jakog ciklona nazvanog Thomas, koji je pogodio sjever i istok zemlje, prenosi britanski BBC.

Oko 5.000 ljudi evakuirano je iz svojih domova, a vjetar, koji je ocijenjen kao četvrta kategorija oluje i koji puše brzinom od 170 kilometara na sat oštetio je više od 50 kuća. Dodatnu poteškoću stvara činjenica da se ciklon kreće vrlo sporo, što znači da stanovništvo treba računati na teže posljedice i veću razornost oluje.

Istočni dio države, otok Lau, najteže je pogođen ciklonom, dok je glavnina Fidžija, otoci Viti Levu i Vanua Levu, izbjegla katastrofu. No otoci Cikobia i Qelelevu posve su odsječeni od ostatka države nakon prolaska ciklona te se još ne zna kakvo je stanje u tom dijelu zemlje. U dijelovima otočja koje je ciklon poharao zatvorene su škole, telefonske su linije u prekidu, nema struje, a oštećene su i bolnice i javne ustanove.

Nacionalno vijeće za katastrofe Fidžija izdalo je upozorenje koje je prethodilo proglašavanju katastrofe, a predstavnici vijeća izjavili su kako narednih dana očekuju povećani broj prijava stanovništva zbog oštećenih ili uništenih domova.

Iako nema prijava o žrtvama ciklona, vlasti su potvrdile da je jednu ženu jak nalet vjetra s obale bacio u uzburkano more i njezina se sudbina još ne zna.

Pročitajte više