Thompson pozdravio Norca, rulja uzvikivala "Ubij Srbina!"

NAKON jednosatnog čekanja Thompsonov koncert u središtu Zagreba počeo je odom razočaranim bojovnicima Domovinskog rata "Prijatelji".

"Pozdravljam hrvatske branitelje, invalide i obitelji poginulih, časnike i dočasnike. Posebno pozdravljam svećenike i časne sestre. Pozdravljam generala Mirka Norca. Molimo Boga večeras i sutra za njega, jer on proživljava teške trenutke", poručio je Thompson s bine.

Izveo je i pjesmu "Moj Ivane" koju je posvetio Hrvatima u BiH kojima, kako je rekao, "nije lako".  Okupljene posjetitelje je pozvao da sutra, na dan Majke Božje od Kamenitih vrata, u sedam sati dođu na misu, a nakon toga da sudjeluju u procesiji središtem Zagreba. 

Na Trgu oko 120.000 ljudi

Također je okupljene pozvao da putem mobitela pošalju poruku na broj 060 9012 kako bi se skupio novac za udrugu Darujmo život koja želi nabaviti srčanu mehaničku crpku.

Thompson je pri tom rekao: "prema informacijama naše policije, ima nas 120.000. Ako svi pošaljemo poruku to je preko 700.000 kuna", nakon čega je i sam s mobitela poslao poruku kako bi animirao okupljeno mnoštvo.

Trg bana Josipa Jelačića i okolne ulice prepune su posjetitelja koji su unatoč snažnom pljusku večeras došli na koncert organiziran povodom Dana zagrebačkih branitelja.

Na mjestu događaj mogli su se vidjeti deseci hrvatskih zastava, a Thompsonov izlazak na binu popraćen je paljenjem baklji u publici.

Baklje i uzvici "Ubij Srbina"

Jednako kao i prije gotovo godinu dana kada je Marko Perković Thompson trebao održati koncert na zagrebačkom Stadionu Maksimir u sklopu turneje "Bilo jednom u Hrvatskoj", snažna kiša poremetila je večeras planove organizatora koncerta te je Thompsonov nastup počeo sat vremena kasnije.

Unatoč kiši Thompsonovi obožavatelji, uglavnom djeca i mlađe osobe, nisu se dali rastjerati već pjevaju domoljubne pjesme, uzvikuju slogane i pale baklje.

Najglasnije su bile skupine mladih obožavatelja od oko 20 godina starosti na čijem su repertoaru bile standardne pjesme: "Evo zore evo dana, evo Jure i Bobana" i "Tko ne skače pravoslavac je" te uzvici "Ubij, ubij, ubij Srbina" i "Vukovar, Vukovar"!

Ustaški simboli ipak nisu izostali

Iako je policija zabranila, a Thompson posjetitelje koncerta pozvao da ne nose fašistička obilježja, ustaški simboli večeras su se svejedno mogli vidjeti na glavnom zagrebačkom trgu.

U policiji navode da večeras na Trgu bana Jelačića nije bilo nikakvih incidenata niti privođenja ljudi.

Koncert je organizirala braniteljska udruga HVIDR-a grada Zagreba, a u dijelu domaće javnosti Thompsonov nastup je izazvao žestoko negodovanje zbog uzvika "Za dom spremni" u pjesmi "Bojna Čavoglave".

Reagirao je i HHO koji je osudio održavanje koncerta na središnjem zagrebačkom trgu upravo zbog uzvika "Za dom spremni" kojeg su ustaški vojnici izgovarali u vrijeme postojanja NDH.

Reagirala je Židovska nacionalna manjina koja se također usprotivila Thompsonovu nastupu, jer njegovo pozivanje  "da se publika suzdrži od fašističkih simbola (ne spominjući ustaške), je bez bilo kakvog značenja".

Z.A./I.K.
Foto: Index arhiva

Pročitajte više