Tihić zagovara ustavne promjene u BiH

AKTUALNA kriza vlasti u Bosni i Hercegovini ne predstavlja nikakav posebni događaj jer je ona odraz neprirodnog stanja u zemlji koje proizlazi iz loših ustavnih rješenja, izjavio je u četvrtak predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Tihić, koji obnaša i dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kazao je novinarima u Sarajevu da je ta zemlja u nekoj vrsti stalne krize još od 1995. godine te da sadašnji problemi uzrokovani najavama povlačenja srpskih ministara iz Vijeća ministara BiH i nisu veliko iznenađenje.

"Ova kriza gotovo je redovita stvar", kazao je Tihić na stranačkoj konferenciji za novinstvo.

Njegov stranački kolega Adnan Terzić, koji obnaša dužnost predsjedatelja Vijeća ministara u srijedu je izvjestio državni Parlament da zbog povlačenja srpskih ministara vlada neće moći nastaviti provoditi očekivane reforme.

Terzić je međutim ostao nejasan u kvalificiranju aktualnog stanja jer, po svemu sudeći, pokušava spasiti svoju vladu po svaku cijenu.

Mjesta ministra vanjskih poslova te transporta i komunikacija ostala su upražnjena nakon što su ostavke na te dužnosti podnijeli Mladen Ivanić i Branko Dokić prosvjedujući na taj način zbog sankcioniranja srpskih političkih stranaka označenih odgovornima za izostanak pune suradnje s Haškim tribunalom.

Ivaniću i ostalim članovima vodstva Partije demokratskog progresa (PDP) kojoj je na čelu tako je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države a ista mjera vrijedi i za vodstvo Srpske demokratske stranke (SDS).

Ministri pravde Slobodan Kovač i obrane Nikola Radovanović koji nisu članovi ovih stranaka najavili su da za sada neće podnositi ostavke no neće sudjelovati ni na sjednicama Vijeća ministara dok se ne riješi aktualna politička kriza.

Popunjavanje mjesta u Vijeću ministara ipak će morati pričekati uspostavu nove vlade Republike Srpske jer se stranke iz tog entiteta tek trebaju dogovoriti o uspostavi nove parlamentarne većine.

Sulejman Tihić drži pak da nije problem u tome hoće li biti političkog dogovora nego u činjenici da unutarnji ustavni ustroj BiH svojom neučinkovitošću i kompliciranošću otvara mogućnost stalnih blokada.

"Tek promjenom Ustava može se očekivati promjena stanja kao i okončanje mandata visokog predstavnika u BiH. Nadam se da ćemo u 2005. godini postići suglasnost oko potrebnih ustavnih promjena", kazao je Tihić.

Pročitajte više