Tijela mrtvih planinara spuštena s Velebita

TIJELA trojice planinara, koji su poginuli pri padu u provaliju dok su pokušavali osvojiti 1750 metara visok vrh Sveto brdo na Velebitu, spuštena su u Starigrad kod Zadra, doznaje se od pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinka Prizmića.

S mjesta na kojemu su pronađeni, poginuli planinari izvučeni su uz pomoć helikoptera Hrvatske vojske.

Jutros su na Velebitu pronađena mrtva dvojica planinara iz Solina i Splita - Zoran Skračić i Ivo Milun, a jučer Miro Duplančić.

Dojavu o njihovu nestanku HGSS primio je jučer oko 10 sati. Ubrzo je pronađen mrtav Miro Duplančić, koji je pri padu u 200 metara duboku provaliju udario u stablo i poginuo.

Nakon cjelonoćne potrage jutros su oko 7,30 sati pronađena mrtva još dvojica planinara na strmoj padini u provaliji dubokoj od 300 do 500 metara.

Potragu, ali i izglede da prežive, otežala je temperatura od 40-ak stupnjeva ispod ništice i jaka bura. Kako je riječ o području pod ledom, na kojemu se snijeg gotovo i ne zadržava, spasioci su se koristili posebnom opremom i kretali se krajnje oprezno.

U potrazi i spašavanju sudjelovalo je 30-ak pripadnika HGSS-a i helikopter Hrvatske vojske.

U međuvremenu su pripadnici HGSS-a imali još dvije intervencije na Velebitu i Biokovu.

S Velebita je s 1200 metara nadmorske visine spušten planinar koji je imao napadaj žučnog kamenca. Uspješno je izvučen te je prevezen u Zadar, gdje ga je preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći.

S Biokova je spašen planinar koji je, vjerojatno zbog pada, slomio kuk. Težih posljedica nije bilo.

Pročitajte više