Tijelo mladića kojeg su bolesnog strpali u splitski zatvor ide na obdukciju?

Foto: Dalmatinski portal, Miranda Čikotić/PIXSELL

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu naložilo je obdukciju 18-godišnjeg Kristijana Vukasovića koji je umro u splitskom KBC-u 20 dana nakon što je u lošem stanju doveden iz zatvora u kojem je bio od početka travnja zbog paljenja požara oko svoje kuće.

Liječnici nisu ništa prijavili

Njegov otac u bolnici je primijetio da Kristian ima podljeve ispod trbuha te je to odmah prijavio policiji. Premda liječnici imaju obavezu prijaviti svaku sumnjivu ozljedu, to u ovom slučaju nisu napravili.

Utvrdili su da su ozljede starije i da nisu povezane s njegovim trenutnim stanjem. Policija je podnijela izvješće Državnom odvjetništvu i sucu istrage koji je odredio istražni zatvor, ali nisu povratno dobili nikakav nalog za postupanjem. Kako je pritvor ukinut jer je Kristian u bolnici pao u komu, nisu više pratili njegovo stanje. O smrti su doznali od novinara, piše Dalmatinski portal.

Još se ne zna točan uzrok smrti

Što se točno dogodilo u zatvoru na splitskim Bilicama, odakle Kristianu ozljede i zbog čega je uopće premješten u bolnicu te od čega je preminuo, ne zna ni njegov otac.

Kristian je u zatvoru završio nakon što je u dva dana potpalio četiri požara u neposrednoj blizini obiteljske kuće. U jednoj intervenciji požar je gasio i kanader. Psihijatar ga je vještačio i utvrdio da je bitno smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv. Zaključeno je da boluje od piromanije i da se mora liječiti. Zbog toga su mu i produžili istražni zatvor u nekoliko navrata. Prošlog mjeseca osuđen je na osam mjeseci zatvora.

Kristian je bio dijete s poteškoćama u razvoju te mu je po HZZO-u prošle godine dijagnosticiran teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja. Vještačeno je tada kako mora imati pomoć i njegu 24 sata dnevno.

Pročitajte više