Tijelovo zateklo nespremne Hrvate: Jutro obilježili nepregledni redovi za kruh

HRVATIMA je stajanje u redovima očito postalo omiljena zanimacija. Stoje u redu kako bi kupili karte za koncerte ili utakmice, uplatili loto listić, dobili besplatnu prvomajsku porciju graha ili pak na neradni dan kupili štrucu kuha. Naime, Hrvate je razveselilo to što Tijelovo uvijek pada usred tjedna, na četvrtak, pa su mnogi od njih i ove godine ugrabili produženi vikend. No, u beskrajnom veselju zbog višednevnog odmora, zaboravili su na bitnu činjenicu - trgovine ne rade blagdanima.

Tako su se ispred rijetkih otvorenih pekarnica u pojedinim hrvatskim gradovima stvorile nepregledne kolone građana koji su čekali na kupnju kruha. U Puli se tako pred jednom od dvije otvorene pekarnice stvorio 50-metarski red, a osim zaboravnih građana zbunjeni su i gladni turisti koji redom nailaze na zatvorena vrata trgovina s prehrambenim proizvodima.

Pod opsadom građana našla se i pekarnica na autobusnom kolodvoru u Makarskoj, a poveći red je nastao i pred pekarnicom na zagrebačkom autobusnom kolodvoru. Red za kruh se stvorio i ispred jedne od rijetkih zadarskih pekarnica koja je radila na blagdan.

Tijelovo je katolički blagdan koji se svake godine slavi u četvrtak, devet tjedana nakon Uskrsa, u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Katolici ga obilježavaju procesijama u kojima svećenik nosi Presveti oltarski sakrament i prikazuje ga vjernicima. U Hrvatskoj je to neradni dan.

I.M.
Braco Čosić, Goran Šebelić, Ivo Ravlić, Andrija Lučić, Željko Hajdinjak/Cropix

Pročitajte više