Tijesna utrka na iračkim izborima



PRVI službeni rezultati u sve kaotičnijem prebrojavanju glasova s iračkih izbora održanih ove nedjelje pokazuju da koalicija premijera Nourija al-Malikija ima malo vodstvo pred sekularnom listom bivšeg premijera Iyada Allawija.

Rezultati su proglašeni samo u pet od 18 iračkih provincija, a službeno su javnosti objavljeni samo rezultati za dvije provincije. Jučer su novinari pozvani u Bagdad, gdje su im na TV ekranu pokazani rezultati, a dužnosnici državnog izbornog povjerenstva nekoliko su puta tijekom dana davali konfliktne najave o tome kad će objaviti dodatne rezultate.

Oni koji su vidjeli rezultate, kažu da Maliki tijesno vodi ispred Allawija. Takvi su rezultati novi poraz za tvrdokornu šijitsku religioznu frakciju na čelu s Vrhovnim islamskim vijećem Iraka i grupacijom Moqtade al-Sadra, glavnog šijitskog radikala u Iraku.

Preko tisuću prijava

U rezultatima nije bio uključen Bagdad, centralna točka izbora, u kojemu će se dodjeljivati 70 od 325 parlamentarnih mjesta.

Al-Maliki je na jugu zemlje, uglavnom nastanjenom šijitima, potukao al-Sadra. Allawijeva koalicija je u središtu Iraka, gdje ima više sunita, postigla bolje rezultate. U provinciji Diyala Allawi je dobio 43.000 glasova, četiri puta više od al-Malikija. U Sallahudinu je Allawijeva lista dobila 34.000 glasova, pet puta bolje od koalicije trenutnog premijera.

Državno izborno povjerenstvo primilo je preko tisuću prijava za izbornu prevaru, među kojima je bila i Allawijeva. Nije posebno komentiralo nijednu od prijava.

Al-Maliki je u srijedu bio na "laganoj operaciji", rekao je njegov glasnogovornik. Nije rečeno o kakvoj se operaciji radilo, ali premijer je odmah u četvrtak došao nazad na posao.

Pročitajte više