Tillerson: Često sam Trumpa morao upozoravati da neke stvari nisu zakonite

Foto: EPA

BIVŠI šef američke diplomacije Rex Tillerson rekao je da je predsjednika Donalda Trumpa često morao informirati da ono što traži od njega nije zakonito te ocijenio da je "nediscipliniran" i nesklon detaljnom informiranju. 

U rijetkom razgovoru na tv-kanalu CBS čiji dijelovi su objavljeni danas, bivši državni tajnik, koji je smijenjen u ožujku, nije tajio svoje loše odnose s Trumpom.

"Glup kao stup"

"Mislim da je do toga došlo jer smo duboko različiti. Nemamo jednake sustave vrijednosti", objasnio je. "Trebao sam mu govoriti: 'Gospodine predsjedniče, razumijem što želite učiniti, ali to ne možete učiniti na taj način jer time kršite zakon, ili je u suprotnosti sa sporazumom.'"

"To mu je jako smetalo", dodao je Tillerson. "Mislim da mu je bilo dosta da mu svakog dana govorim: 'Ovo ne možete napraviti, da vidimo što se može učiniti.'"

Trump je odmah odgovorio na ocjene svojeg bivšeg državnog tajnika nazvavši ga "glupim kao stup" i strašno lijenim.

"Mike Pompeo je sjajan u svom poslu, vrlo sam ponosan na njega. Njegov prethodnik Rex Tillerson nije imao potrebne umne sposobnosti. Bio je glup kao stup i nisam ga se mogao riješiti dovoljno brzo. Bio je lijen kao trut", rekao je Trump u tvitu.  

Tillersona je zamijenio bivši direktor CIA-e Mike Pompeo. 

Teško se uklopio

Rex Tillerson, bivši glavni direktor ExxonMobila, nije imao političkog iskustva i nikada se nije sreo s Donaldom Trumpom kada su dužnosnici republikanske stranke istaknuli njegovo ime za čelnu poziciju američke diplomacije. 

Tilleson se teško uklopio u novu administraciju i usmjerio je svoje napore na smanjenje osoblja u ministarstvu na štetu velikih diplomatskih ciljeva predsjedništva.

"Došavši iz vrlo disciplinirane i jako usmjerene tvrtke ExxonMobil, bilo mi je teško raditi za prilično nediscipliniranog čovjeka koji ne voli čitati, ne čita izvješća i ne želi ulaziti u pojedinosti u brojnim područjima", objasnio je.

Donald Trump priznaje da nije intelektualac i tvrdi da uspijeva slijedeći svoje instinkte, a ne savjete stručnjaka.

Najočitiji rezultati njegove vanjske politike do sada su povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i sporazuma o denuklearizaciji Irana.

Američki predsjednik je otpustio Tillersona putem poruke na društvenoj mreži Twitter, a Bijela kuća je izvijestila da je šef diplomacije bio u WC-u kada je čuo da je otpušten.

Pročitajte više