Times of Israel: Očitali smo lekciju Hrvatskoj u Jasenovcu

Foto/screenshot: EPA/TOI

IZRAELSKI list Times of Israel objavio je zanimljiv izvještaj o jučerašnjem zajedničkom posjetu predsjednika Izraela i predsjednice Hrvatske Spomen-području Jasenovac.

>> Kolinda u Jasenovcu žestoko napala ustaše i nahvalila partizane

Podsjetimo, jučer su predsjednici Izraela i Hrvatske, Reuven Rivlin i Kolinda Grabar-Kitarović, posjetili spomen-područje konclogora Jasenovac, a Times of Israel je o tome objavio članak pod naslovom "Rivlin poručio Hrvatskoj da 'sredi' svoju fašističku prošlost".

U članku se ističe kako je izraelski predsjednik prilikom posjeta logoru smrti prekorio Hrvatsku, zemlju koja dozvoljava izraze podrške za pronacistički ustaški režim. 

Rivlin: Hrvatska se mora pozabaviti svojom prošlošću

Rivlin je, piše Times of Israel, apelirao na Hrvatsku da se "pozabavi svojom prošlošću" prilikom posjeta najbrutalnijem logoru smrti iz perioda Drugog svjetskog rata.

U članku se Jasenovac opisuje kao "hrvatski Auschwitz", logor u kojem je ustaški režim brutalno ubio desetke tisuća Srba, Židova, Roma i antifašista.

Times of Israel navodi da se Hrvatska posljednjih godina našla na udaru kritika jer se nije pozabavila netolerancijom i slavljenjem ustaških slogana i ideologije.

"Ima onih koji bi radije potisnuli prošlost i promatrali je kao 'crnu rupu'", rekao je Rivlin na hebrejskom pred hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Hrvatska ima moralnu obvezu nositi se sa svojom prošlošću, koja se ne smije ignorirati", rekao je Rivlin dodavši da će to biti "važan element prijateljstva između Hrvatske i Izraela".

Times of Israel podsjeća na ploču s ustaškim pozdravom nedaleko od Jasenovca

U članku se ističe kako je i hrvatska predsjednica izrazila "duboko suosjećanje" za žrtve ustaškog režima.

"Nijedan politički cilj ili režim ne može opravdati zločine koji su počinjeni u njegovo ime", rekla je Grabar-Kitarović dodajući da će se založiti za očuvanje "kolektivnog sjećanja na zločine koji su ovdje počinjeni".

Times of Israel navodi kako je Jasenovac i dalje kontroverzno mjesto.

U članku se podsjeća da židovska i srpska zajednica već tri godine odbijaju sudjelovati u službenoj komemoraciji žrtvama Jasenovca, a spominju i ploču s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" nedaleko od Spomen-područja Jasenovac u studenom 2016. godine.

Times of Israel navodi kako su odnosi Izraela i Hrvatske u uzlaznoj putanji od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Pročitajte više