Tinejdžer iz SAD-a gledao direktno u laser par sekundi, uništio si je mrežnicu

Foto: 123rf

VEĆ su mnogi mediji pisali o opasnostima od ciljanja laserskim pokazivačem nekome u oči, a incident u kojem je stradao dječak iz Ohija služi kao podsjetnik na to koliko je malo potrebno da se trajno oštete naše oči i vid.

U nedavnom medicinskom izvješću liječnici su dokumentirali slučaj anonimnog tinejdžera, koji je nekoliko sekundi gledao izravno u laserski pokazivač dok se sa svojim prijateljima igrao pucanja.

Tijekom igre koristili su igračku s laserskim pokazivačem koja je bila namijenjena treniranju kućnih ljubimaca. Iako se uređaji poput ovog često oglašavaju kao slabiji i manje štetni laseri, sve je više dokaza koji upućuju na to da mogu ozbiljno ošteti mrežnicu, piše Science Alert.

"Iako smatramo da su sigurni, čak i kratkotrajno direktno izlaganje oka laserskom pokazivaču može dovesti do trajnog gubitka vida, s time da su djeca posebno izložena riziku", objašnjava u izvješću studentica medicine Carol Vitellas sa Sveučilišta Ohio (OSU).

Gledao u laser samo nekoliko sekundi

Točno taj tragični scenarij dogodio se spomenutom tinejdžeru. Iako je laser gledao samo par sekundi, odmah je na nekoliko minuta izgubio vid.

Pet mjeseci nakon incidenta dječak je još uvijek vidio zamagljeno i imao djelomični gubitak vida na desnom oku te je otišao posjetiti oftalmologa Fredericka Davidorfa s OSU-a.

Kazao je liječniku kako ponekad ne može vidjeti pojedinačna slova, pogotovo ako čita tekst gledajući samo s desnim okom (sa zatvorenim lijevim okom). Testovi su otkrili da vidi normalno s lijevim okom, a slabije s desnim.

Prilikom sljedećeg posjeta, šest mjeseci kasnije, utvrđeno je da mu se vid popravio i da vidi normalno na oba oka, no taj naizgled pozitivan rezultat nije pokazivao pravu štetu nanesenu oku.

"Na nekim mjestima nije ničega ostalo"

Davidorf je pomoću optičkog sustava za skeniranje visoke razlučivosti uočio što se stvarno dogodilo s dječakovom mrežnicom – ustanovio je da je laser uništio čitava područja s fotoreceptorskim stanicama, odnosno stanicama koje reagiraju na svjetlost (zvane štapići i čunjići).

"Na nekim mjestima nije ničega ostalo, uopće nije bilo čunjića“, kazao je Davidorf.

Liječnici su dječaku utvrdili makularne opekline na oba oka i pomoću sofisticiranog uređaja AO-OCT-SLO mogli prebrojati pojedinačne stanice koje sačinjavaju određene dijelove mrežnice.

Ustanovili su da je laser na nekim područjima uništio fotoreceptorske stanice, s dvije lezije u desnom i jednom u lijevom oku. Dobra vijest je da će s vremenom dječaku biti sve bolje, mada je pitanje hoće li doći do potpunog oporavka.

"Oči mu nikada neće zacijeliti u potpunosti. Uvijek će imati ožiljaka", rekao je Davidorf.

Medicinsko izvješće o ovom incidentu objavljeno je u časopisu Retinal Cases & Brief Reports.

Pročitajte više