Tinejdžerka htjela pobjeći iz Sirije, no odustala je da je ne zatuku do smrti kao bivšu poster djevojku IS-a

Screenshot: YouTube

TINEJDŽERKA iz Londona ubijena je nedavno u zračnom napadu u Siriji. Nije uspjela pobjeći i spasiti si život, iz straha da ju je zatuku do smrti ukoliko je uhvate. To se, naime, dogodilo 17-godišnjoj Samri Kesinović koju su džihadisti zbog pokušaja bijega iz takozvane Islamske države zatukli do smrti.

Khadiza Sultana, također 17-godišnjakinja, svoje je strahove povjerila svojoj mami putem telefona. Sadržaj tog razgovora objavili su britanski mediji.

Djevojka je u razgovoru priznala svojoj sestri da se ne osjeća dobro te da je u strahu, tražila je da razgovara s majkom. Na sestrino pitanje što misli, kakve su joj šanse da pobjegne, Khadiza odgovara "Nula!"

Vjeruje se kako je Khadiza u to vrijeme već znala što se dogodilo sa Samrom iz Beča, koju su nakon pokušaja bijega džihadisti nasmrt prebili. Podsjetimo, djevojka im se pridružila 2014. te su je neko vrijeme koristili u propagandne svrhe za privlačenje drugih djevojaka.

Khadiza je jedna od tri djevojke iz Londona koje su zajedno pobjegle da bi se pridružile ISIS-u, a ubijena je u zračnom napadu na grad Raqqa kojeg su u svibnju izveli Rusi.

Odvjetnica koja zastupa djevojke rekla je kako je njezina obitelj za smrt saznala prije dva tjedna.

"Jedina dobra stvar koja može proizići iz ovog strašnog slučaja je da posluži kao upozorenje drugim mladim djevojkama koje razmišljaju da pođu njezinim stopama. Bijeg iz IS-a je poput bijega iz Alkatraza uz to što svi čuvari imaju dozvolu za ubijanje", rekla je Tasnime Akunjee.

Vjeruje se da je Khadiza prva Britanka ubijena na području kalifata.

Khadiza i njezine 15-godišnje prijateljice Amira Base i Shamima Begum, napustile su obitelji tijekom proljetnih praznika 2015. i pobjegle u Siriju. Amira i Shamima, vjeruje se, još uvijek se nalaze na području Raqqe.

Djevojkama napuštanje Sirije nikako ne bi bilo dozvoljeno, jedina šansa bile bi im opasne krijumčarske rute.

Nema povratka

"Jednom kad ste tamo, nema povratka. Nitko ne može otići. Jedini način da odete je da vas ISIS pošalje na samoubilačku misiju ili da umrete. Kad ISIS-u jednom prisegnete na vjernost, to je doživotno", rekao je Haras Rafiq, ravnatelj organizacije koja se bori protiv ekstremizma.

Rafiq kaže kako su preostalim dvjema djevojkama vjerojatno rekli da je smrt njihove prijateljice zapadnjačka propaganda.

Te su tri djevojke postale najpoznatiji regruti Islamske države, čiji je put u Siriju šokirao javnost. One su napustile obitelji u Engleskoj, kako bi se udale za militante ISIS-a te im se pridružile u Siriji. Khadizina obitelj pokušavala je izbaviti kćer iz Raqqe i prebaciti je preko turske granice, no bez uspjeha. Njezina sestra rekla je kako je Khadiza ubrzo promijenila mišljenje nakon što je došla u Siriju te živjela u stalnom strahu. Tamo je bila udana za Amerikanca somalijskog porijekla koji se također borio za ISIS te je ubijen prošle godine.

Ne zna se što se dogodilo s druge dvije djevojke, no vjeruje se da su još uvijek žive u Raqqi. Ne pokušavaju pobjeći.

Indoktrinirani su do te mjere da vjeruju da će nakon smrti dospjeti ravno u raj. Oni koji ipak žele pobjeći, boje se to učiniti.

Pročitajte više