TINTIN SLAVI 75. ROĐENDAN

Obožavatelji Tintina širom svijeta obilježavaju 75. rođendan slavnog lika iz stripova, javlja BBC u utorak. L

Tako su dva belgijska dnevna lista Le Soir i La Libre Belgique svoja izdanja ovih dana ispunili stripovima o Tintinu, dok će francuski Le Figaro tiskati posebno izdanje stripa na 114 strane.

Autor stripa je crtač Herge, pravog imena Georges Remi.

Strip je prvi put objavljen u belgijskom listu Le XXeme Siecle u siječnju 1929., a širom je svijeta prodano više od 200 milijuna priča o njegovim avanturama.

"Ne treba zaboraviti da je Tintin novinar", kazao je glavni urednik Het Belang van Limburga, dodajući da je "rođen u novinama i upravo stvoren za novine".

Tintinova prva avantura bila je smještena u SSSR-u, gdje se borio protiv komunističkog režima.

U idućim se epizodama borio protiv trgovaca drogom, putovao je na Mjesec, a otkrio je i izgubljeno pleme Inka.

No hrabri se reporter morao suočiti i s kritikom, naime, njegov portret Afrikanaca neki su ocijenili rasističkim, a zbog činjenice da je Tintin izlazio i za vrijeme nacističke okupacije Herge je optuživan za suradnju s neprijateljem.

Strip o Tintinu prodan je u preko 200 milijuna primjeraka širom svijeta i preveden na 55 jezika.

Njegova posljednja avantura objavljena je 1976. godine.

U Bruxellesu će se povodom ove obljetnice održati izložba, dok će Tintinov 75. rođendan biti obilježen i u Španjolskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

U Belgiji će biti održano i razgledavanje nekih od lokacija u glavnome gradu koje su poslužile kao inspiracija za Tintinove avanture.

Prošloga je tjedna izdana kovanica s likom Tintina i njegova vjernoga psa Snowyja.

Holivudski redatelj Steven Spielberg najavio je još 2002. da namjerava snimiti trilogiju koja se temelji na pričama o crtanom reporteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.