Tip kojeg je istukao Rade Končar prije toga krao alkoholna pića na Rivi

Screenshot Dalmatinski portal

ANTE Ljubičić je prije deset dana srušio spomenik Radi Končaru u Splitu i potom završio na operaciji jer mu je bista pala na nogu. 

Prošlog vikenda pušten je iz bolnice, a onda ga je policija nakon završetka kriminalističkog istraživanja prijavila za dva kaznena djela, javlja Dalmatinski portal.

Krao alkohol na Rivi

Prijavljen je za uništenje i oštećenje tuđe stvari, ali i tešku krađu. Naime, prije rušenja Končara provalio je u ugostiteljski objekt na Rivi i ukrao alkohol. 

Ljubičić je ispričao kako je te večeri pio viski i rakiju i onda se zaljuljao zajedno s bistom koja mu je na kraju pala na nogu.

"Šeta sam, malo se popilo rakije i viskija, onda vidite svašta. Liječim se od PTSP-a, nekada znam vidit svašta", rekao je Ante. 

Vlasnik kafića na Rivi na videozapisu je zamijetio 65-godišnjaka koji mu je provalio u lokal, sve je prijavio policiji koja je potom muškarca ispitala i na okolnosti tog događaja, te ga naposljetku prijavila za dva kaznena djela.

Štetu bi on trebao platiti

Ljubičić je rekao kako nema ništa protiv Rade Končara, ali da ne voli partizane, komuniste i Srbe.

Grad Split još provodi sanaciju spomen-biste u parku na Bačvicama. 

Odlučeno je da se Končar dodatno učvrsti kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije. Štetu je Grad procijenio na četiri tisuće kuna, a kažu kako će račun za popravak ispostaviti onome koji je spomenik srušio. 

Čin neodgovornog pojedinca

Rušenje spomenika Radi Končaru je kao vandalizam i divljaštvo najoštrije osudila gradska uprava, iz koje su poručili da je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita.

"Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida, sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje", stoji u priopćenju.

 Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Josip Milat je za rušenje spomenika Radi Končaru rekao kako to nije samo vandalski i necivilizacijski čin pojedinca. "I malom djetetu je jasno da nekoliko tisuća srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obilježaja antifašizmu, ne samo u Splitu nego diljem Lijepe Naše, nije moguće svesti na djela neodgovornih pojedinaca", kazao je Milat.

Pročitajte više