Laserom ometao avione kod Zadra: Bila je to samoobrana, namjerno nisko lete

Foto: Tomislav Govorčin/privatna arhiva

TOMISLAV GOVORČIN (54) našao se pod istragom zadarske policije, koja ga sumnjiči da je više puta ove godine laserom ometao let zrakoplova i tako izazvao opasnost za ljude i imovinu.

Laserom je ometao pilote u dva navrata u lipnju te jednom u rujnu. Sve se dogodilo na zadarskom području, javlja policija.

"Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 54-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom", javljaju iz PU zadarske.

Za ovo kazneno djelo zakonom je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

>> Muškarac kod Zadra više puta laserom ometao avione u letu, dobio je kaznenu prijavu

"Bila je to čista samoobrana"

Ižanin se nakon ovog policijskog priopćenja oglasio i objasnio zašto je laserom ometao let aviona.

"Bila je to čista samoobrana. Zadnji put su zbog trešnje i strašne grmljavine aviona koji su nadlijetali mjesto skoro svi za vrijeme berbe popadali s maslina, a u mjestu su uglavnom stariji ljudi. Svakodnevno je tako", kaže 54-godišnji Tomislav Govorčin s otoka Iža za Zadarski

Nakon što ga je policija otkrila, upala mu je u kuću i izvršila pretres. Govorčin tvrdi da je ovo bio jedini način da zaustavi svakodnevno nisko nadlijetanja aviona iznad otoka Iža, zbog čega se mještani boje za svoju sigurnost.

"Po cijeli dan i noć lete i bruje iznad mjesta"

Još prošle godine javno se požalio zbog "stalnog maltretiranja Hrvatske vojske" koja svakodnevno na toj lokaciji održava trenažne letove.

"Sve se to događa 500 metara iznad naših glava, svakodnevno. Ljudi su u panici, strahu da će im se nešto dogoditi. Evo ja imam malu unučicu, koja zbog toga ne može spavati. Po cijeli dan i noć lete i bruje iznad mjesta.

Ja sam najmlađi, pa to mogu i reći i pobuniti se. Što bismo trebali? Strašno je to, samo trebamo čekati da nam avion padne na glavu, kao što je prošle godine pao čovjeku u vrt kuće u Biljanima Donjim. Nije nam jasno zbog čega se ti letovi održavaju iznad naseljenih dijelova otoka i tako ugrožavaju našu sigurnost", kaže Ižanin za Zadarski.

O ovom problemu prošle se godine i pisano obratio pučkoj pravobraniteljici, ali i samom MORH-u.

Pitao ih je zbog čega dopuštaju trenažne letove iznad naseljenog mjesta, no na to nije osobno dobio odgovor. Iz MORH-u su tada javno poručili da na toj lokaciji nije utvrđeno odstupanje od zadanih elemenata leta, kao ni narušavanje sigurnosti letenja probijanjem sigurnosnih visina ili buke.

"To je čista namjera i to traje godinama"

Kako su pojasnili, vojni piloti su provodili redovne i planirane letačke zadaće uvježbavanja letačkih manevara u pilotažnim zonama aerodroma Zadar, pri čemu su se pridržavali svih propisanih vojnih i sigurnosnih postupaka.

"To je čista namjera i to traje godinama", kaže Govorčin, za kojeg policija navodi kako je laserom ometao rad aviona nalazeći se na obalnom području.

Pročitajte više

 

Pročitajte više