Tiskan prvi broj književnog časopisa "Fantom slobode"

IZ TISKA je izišao prvi broj književnog časopisa "Fantom slobode" koji objavljuje nakladnička kuća "Durieux" u Zagrebu u suradnji s Art radionicom Lazareti u Dubrovniku, priopćio je danas "Durieux".

Riječ je o časopisu koji promiče suvremenu vrhunsku domaću književnost, prati najnovije događaje na svjetskoj književnoj i intelektualnoj sceni, prepoznaje najvažnije literarne, kulturne i društvene teme, potiče međunarodni dijalog i donosi reprezentativan izbor iz suvremene likovno-konceptualne produkcije u Hrvatskoj.

U prvom broju časopisa, koji će izlaziti tri puta na godinu, objavljeni su dijelovi novih romana Borisa Dežulovića, Drage Glamuzine i Dalibora Šimprage, nove pjesme Miljenka Jergovića i Bojana Gagića te poglavlja iz autobiografije Carlosa Fuentesa i esej ovogodišnjeg nobelovca Imre Kertesza.

K tomu "Fantom slobode" donosi i intervjue s podgoričkim piscem Balšom Brkovićem i beogradskom povjesničarkom Latinkom Perović, blok novog i starog stripa, domaćeg i stranog, zatim tekstove pripadnika američke intelektualne oporbe, kao što su Ammiel Alcalay i Eliot Weinberger, te razgovor sarajevsko-washingtonskog pjesnika Semezdina Mehmedinovića s legendom američkog beat pjesništva Robertom Creeleyjem.

Naposljetku tu su i radovi Igora Rončevića, Ksenije Turčić, Mladena Stilinovića, Antuna Maračića, Gorana Petercola, Vlade Marteka, Ivane Jelavić, Slavena Tolja i drugih.

Ekskluzivno na ovim prostorima objavljen je i prvi prijevod dijelova knjige "Balkanska mafija" Norberta Mappesa-Niedieka, njemačkog publicističkog hita, koji je izišao prije nekoliko mjeseci, stoji u priopćenju.

Časopis uređuju Ammiel Alcalay, Miljenko Jergović, Igor Lasić (glavni i odgovorni urednik), Semezdin Mehmedinović, Jurica Pavičić, Nenad Popović, Dušanka Profeta, Andrea Radak, Dalibor Šimpraga (zamjenik glavnog i odgovornog urednika) i Slaven Tolj.

Pročitajte više