Nastavlja se višegodišnji trend poslovanja s gubitkom tiskare Vjesnik

Foto: Hina

TISKARA Vjesnik objavila je izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja za prvih devet mjeseci ove godine u kojem se navodi da je u tom razdoblju tvrtka poslovala sa čak 8,6 milijuna kuna gubitka, ali i da su ukupni prihodi od 42,9 milijuna kuna deset posto manji od onih ostvarenih prošle godine.

S druge strane, rashodi su smanjeni samo za četiri posto i iznose čak 51,6 milijuna kuna, a među njima se posebno ističu povećani materijalni troškovi i troškovi osoblja – 222 radnika koji su veći za dva posto u odnosu na lanjske i iznose 13,6 milijuna kuna.

Tiskara Vjesnik najveći dio svojih prihoda dobiva od tiskanja novinskih izdanja Hanza medije, medijske kompanije u većinskom vlasništvu Marijana Hanžekovića. Od usluga tiskanja u prvih devet mjeseci uprihodila je 39 milijuna kuna te od prodaje otpadnog materijala – novinskog papira i ploča oko 1,25 milijuna kuna.

Višegodišnji trend poslovanja s gubitkom

Posljednji nerevidirani podaci o poslovanju tiskare u većinskom državnom vlasništvu pokazuju nastavak višegodišnjeg trenda poslovanja s gubitkom koji bi mogao biti značajno veći od prošlogodišnjeg u iznosu od 6,8 milijuna kuna.

Prema posljednjem nerevidiranom izvještaju o poslovanju u 2015. ta je tiskara ostvarila ukupno 64,3 milijuna kuna prihoda, što je bilo čak 18 posto manje nego 2014. U izvještaju se navodi i da su ukupni rashodi lani bili 72,4 milijuna, ali da su za četvrtinu smanjeni u odnosu na 2014.

Uprava ističe i da je prošle godine tiskara imala značajnih poteškoća s likvidnošću, ali i da se ove godine očekuju poteškoće u naplati potraživanja od kupaca tiskarskih usluga. Naglašava se i da postoje slučajevi – sudski sporovi koji bi mogli izazvati značajnije troškove i negativno se odraziti na poslovanje.

Pročitajte više