Tisuće Izraelaca autocestom umarširale u Jeruzalem. Došli do Netanyahuove rezidencije

Foto: EPA

Marš tisuća Izraelaca kojim traže puštanje talaca iz Gaze došao je danas do Jeruzalema, dok se pregovarači spremaju za nastavak pregovora u Kairu koji bi uključio i dogovor o razmjeni talaca i zarobljenika s Hamasom. Kolona prosvjednika, predvođena obiteljima talaca koje su oteli militanti tijekom smrtonosnog Hamasova upada u južni Izrael 7. listopada, stigla je autocestom u Jeruzalem u suton.

Noseći izraelske zastave, žute balone i transparente s licima talaca, okončali su četverodnevni marš koji je započeo na jednom od mjesta napada u listopadu, a pridružilo im se još prosvjednika na skupu ispred rezidencije premijera Benjamina Netanyahua.

Biden se nada prekidu vatre

"Marširamo kako bismo podržali obitelji otetih, sa željama da se skoro puste i da budu sigurni. Molimo za njih svakim korakom koji napravimo", rekao je Danny Cuperman, jedan od prosvjednika. Mirovni pregovori o Gazi trebali bi se nastaviti u nedjelju u Kairu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se nada da će do prekida vatre doći u vrijeme muslimanskog mjeseca posta ramazana, koji započinje 10. ožujka. Deseci talaca mogli bi biti pušteni ako dođe do sporazuma.

"To je jedino ljudsko što se može dogoditi. Moraju se vratiti kući. Samo to", rekao je Yair Mozes, čiji je 79-godišnji otac Gadi otet iz kibuca Niz Oz. SAD, Egipat i Katar posreduju u pregovorima o primirju od siječnja. 

Prošlo je skoro pet mjeseci od početka sukoba

Posljednji sporazum doveo je do jednotjedne pauze od borbi u studenom, tijekom koje je Hamas oslobodio više od 100 talaca, uglavnom žena, tinejdžera i djece, dok je Izrael oslobodio oko tri puta više Palestinki i maloljetnih zatvorenika.

Gotovo pet mjeseci od početka rata u Gazi, 134 taoca i dalje su izolirana u obalnoj enklavi, prema riječima izraelskih vlasti. Među njima su vojnici i civili, žene i muškarci, jedan dječak i njegov mlađi brat. Militanti Hamasa ubili su 1200 ljudi na jugu Izraela i oteli 253 u svome napadu 7. listopada, rekao je Izrael. 

Izrael je odgovorio vojnim napadom na Gazu u kojem je stradalo više od 30.000 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravstva enklave. Izraelci prosvjeduju gotovo svaki tjedan. Neki zahtijevaju ostavku vlade zbog sigurnosnih propusta 7. listopada, dok su drugi usredotočeni na puštanje talaca i pomoć Gazi.

Pročitajte više