Tisuće kalifornijskih zatvorenika već deveti dan štrajkaju glađu

TISUĆE zatvorenika u kalifornijskim zatvorima je ušlo u deveti dan štrajka glađu zbog okrutnog tretmana koji imaju u kaznionicama.

Glasnogovornik udruge Prisoner Hunger Strike Solidarity Isaac Ontiveros je izjavio da se nadaju kako će velika participacija zatvorenika u štrajku natjerati vlasti na pregovore i poštivanje njihovih zahtjeva. "Imate ljude koje po 20 dana drže u samicama. Oni samo žele promijeniti svoje uvjete", kazao je Ontiveros. Iz udruge navode da oko 12 tisuća zatvorenika "preskače" svoje objede, piše CNN.

Traže topliju odjeću i bolju hranu u samicama 


Kalifornijske vlasti su najavile da će kazniti one u štrajku i njihove vođe te će ih premjestiti iz "opće populacije" zatvorenika. Zatvorenici su u svojim zahtjevima naveli kako žele da se promijeni zatvorska politika po kojoj prolaze kroz ispitivanja u kojima moraju inkriminirati sebe i druge zatvorenike koji su uključeni u kršenje pravila, a sve kako bi ih pustili iz samica. Traže i veća prava za one smještene u samicama, kao što su toplija odjeća i bolja hrana.

Vlasti tvrde kako zatvorenike stavljaju u samice ili posebne zatvorske jedinice da bi kaznionice učinili sigurnijima i pomogli čuvarima u suzbijanju nasilja. Ovo je već drugi štrajk kalifornijskih zatvorenika ove godine.

Pročitajte više