Tisuće ljudi i u Škabrnji, tamo su Mladićevi vojnici napravili zvjerski pokolj

Foto: Hina

Obilježavanje 32. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba pod zapovjedništvom Ratka Mladića počelo je u subotu okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto.

Iz naselja Ambar, na početku Ulice 18. studenoga 1991., u 10 sati krenula je kolona sjećanja, odnosno mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva.

U vladinom izaslanstvu su potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Osam godina sam ministar i svake godine sam ovdje jer sam i obiteljski vezan uz Škabrnju. Ovo se ne smije zaboraviti i, još bitnije, treba to prenositi na mlađe generacije, da se ovo više nikada ne ponovi", poručio je ministar Butković.

"Moramo stalno podsjećati što se ovdje dogodilo"

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je da "moramo stalno podsjećati što se ovdje dogodilo, za sve one koji tada nisu bili živi, ali u miru, dostojanstvu i svi zajedno".

"Ako ikada trebamo biti u miru, to je danas upravo zbog svih koji su izgubili svoje najmilije", dodao je.

Izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a na komemoraciji i u koloni sjećanja je i izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ) predvođeno general-bojnikom i predsjednikom HGZ-a Marinkom Krešićem.

U Škabrnju su iz svih dijelova Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine stigli nekoliko tisuća građana, brojna izaslanstva Zadarske i susjednih dalmatinskih županija, predstavnici braniteljskih i civilnih udruga te saborski zastupnici i državni tajnici.

Pročitajte više