Tisuće specijalaca već djeluje u Iraku

VIŠE tisuća specijalaca, među njima oko 300 Britanaca, već djeluje na iračkom teritoriju, izvijestio je u utorak Daily Telegraph.

Raspoređivanje tih snaga implicira da je rat već započeo, iako Velika Britanija i Sjedinjene Države još nastoje da Vijeće sigurnosti donese novu rezoluciju kojom bi se odobrila uporaba sile protiv režima Sadama Huseina, dodaje britanski dnevnik.

Zapovjedništvo specijalnih snaga, raspoređenih u Iraku, među kojima je više od 4.000 Amerikanaca i Australaca, nalazi se u Kataru, a baze imaju u Jordanu, Kuvajtu i Turskoj, piše Daily Telegraph.

Britanski vojni izvori rekli su za Daily Telegraph da oko 240 ljudi iz dva eskadrona elitnih specijalnih snaga SAS, te stotinjak vojnika, koji služe kao logistička podrška djeluju u više područja Iraka.

Toliki opseg operacija na jugu i zapadu Iraka dosada nije zabilježen, piše britanski dnevni dodajući da su specijalci SAS-a za vrijeme Zaljevskog rata 1991. godine ušli u Irak tek nakon što je počela kopnena operacija.

Specijalne snage ulaze i izlaze s iračkog teritorija kada god to žele. Njihova je zadaća nadzirati crpilišta nafte zapadno od Bagdada i na sjeveru zemlje, koje bi Iračani mogli zapaliti u slučaju napada saveznika.

Snage SAS-a trebaju precizno locirati položaje iračkih snaga te potvrditi da su ciljevi snimljeni iz zraka doista irački, kako ne bi došlo do eventualne zabune, piše Daily Telegraph.

Pročitajte više