VIDEO Tisuće stanovnika Balija u bijegu: Vulkan izbacio dim 700 metara u visinu

Foto: Hina
 
TISUĆE stanovnika koji žive u blizini vulkana koji ključa nad turističkim otokom Balijem pobjeglo je iz svojih kuća u srijedu u strahu od erupcije, prve nakon više od 50 godina, objavile su indonezijske vlasti.
 
Smještena na oko 75 kilometara od glavnih turističkih destinacija Kute i Seminyaka, planina Agung izbacila je dim do 700 metara iznad svojeg vrha koji se nalazi na malo više od 3 000 metara visine.
 
 
Pobjeglo oko 30 000 stanovnika
 
Oko 30 000 stanovnika Karangasema, uključujući one koji su već pobjegli iz okruga najbližeg vulkanu u prethodnoj uzbuni u rujnu, napustilo je kuće, rekao je lokalni dužnosnik.
 
Prethodna erupcija vulkana Agung zabilježena je 1963. godine. Vulkan je izbacio pepeo do Džakarte, udaljene oko 1 000 kilometara. U nekoliko erupcija bilo je tada gotovo 1 600 mrtvih.
 
U srijedu je direktor Centra za vulkanologiju i upravljanje geološkim opasnostima pozvao stanovništvo da ostane mirno, ističući da razina uzbune nije promijenjena. Porasla je na maksimalnu razinu krajem rujna, a krajem listopada spuštena za jedan stupanj.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Bali, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Bali. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više