Tisuće u Njemačkoj prosvjeduju protiv AfD-a: "Ustanite protiv desničarske mržnje"

Tisuće ljudi izašle su na ulice u znak prosvjeda protiv krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) jučer i danas, dok je stranka održavala konvenciju na kojoj je izabrala svoje kandidate za europske parlamentarne izbore sljedeće godine.

Prosvjednici su ispred mjesta održavanja konferencije u gradu Magdeburgu mahali transparentima s porukama poput "ustanite zajedno protiv desničarske mržnje" ili "Nacisti van". AfD poriče da je nacistička stranka, a analitičari kažu da njihovi političari iskorištavaju strahove birača o recesiji, migraciji i zelenoj tranziciji.

Raste zabrinutost zbog ekstremizma

AfD je prošlog mjeseca prvi put osvojio izbore za vođu okruga i na putu je da pobijedi na tri nadolazeća izbora u saveznim državama istočne Njemačke. Njihov porast izazvao je zabrinutost domaće obavještajne službe zbog ekstremizma.

"Njemačka je shvatila da je desnica budućnost", rekla je čelnica AfD-a Alice Weidel za talijanski list La Repubblica u subotu. AfD kaže da je njihova vizija Europe "ona suverenih nacionalnih država umjesto EU superdržave" i želi "slobodne građane umjesto paternalizma i birokratske kontrole".

Glavni njemački oporbeni čelnik Friedrich Merz koji vodi Kršćanske demokrate (CDU), odbacio je bilo kakvu suradnju s AfD-om nakon oštre reakcije iz vlastitih redova, iako se isprva činilo da bi mogli surađivati.

Pročitajte više