Tjedan besplatnog i anonimnog testiranja na HIV i hepatitis u Rijeci

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Povodom Europskog tjedna testiranja na HIV, u Rijeci se do 24. studenog može anonimno, besplatno i dobrovoljno testirati na tu bolest, ali i na hepatitis te ostale spolno prenosive bolesti.

Tako se testirati do 22. studenoga može u sjedištu županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ), 23. i 24. studenoga u prostorijama suradne udruge Hepatos u Rijeci te od jučer do 24. studenoga u prostorijama riječke udruge LORI.

Epidemiologinja primorsko-goranskog NZJZ-a Andrea Petaros Šuran podsjetila je na konferenciji za novinare kako se Europski tjedan testiranja priređuje od 2013. godine, a cilj je podizanje svijesti o važnosti testiranja i ranog otkrivanja infekcije HIV-om kao i važnosti pravodobnog liječenja.

HIV često ostaje neotkriven u organizmu i po cijelo desetljeće, a kad se otkrije, vrlo teško se liječi, ostavlja teške posljedice, pa i smrt. Ako se pravodobno otkrije, može se uspješno liječiti, terapija traje cijeli život, ali pacijent može normalno živjeti te se danas AIDS ubraja u kronične bolesti, istaknula je.

Na području Hrvatske su se prvi slučajevi infekcijom HIV-om pojavili još 1985. godine, a od tada do danas bilo ih je 2017, po čemu je Hrvatska među zemljama s niskim udjelom zaraženih i oboljelih. Većinom se HIV prenosi spolnim putem, znatno manje zaraženim injekcijama među intravenskim ovisnicima, a u pojedinima slučajevima bilo je i prijenosa s majke na dijete, rekla je Petaros Šuran.

Predsjednica udruge Hepatos Aleksandra Marković naglasila je da je testiranje jedan od najučinkovitijih načina suzbijanja hepatitisa i AIDS-a. Ta udruga i izvan tjedna testiranja, tijekom cijele godine, četvrtkom u svom prostoru organizira besplatna i anonimna testiranja. Ovog tjedna, priredit će se akcije testiranja i u riječkom zatvoru te na otoku Rabu, za mještane i pacijente tamošnje bolnice.

Andrea Petaros Šuran navela je da je tijekom ove godine na području Primorsko-goranske županije bilo devet novooboljelih od hepatitisa C i jedan od hepatitisa B. Uglavnom godišnje bude na području PGŽ-a između 15 i 30 novooboljelih, rekla je.

Pročitajte više