Tjedan na Zagrebačkoj burzi: Najveći promet ostvaren je dionicom Leda, Jamnica pala 31 posto

Foto: Hina, zse

U NEDOSTATKU važnijih korporativnih vijesti, na Zagrebačkoj je burzi prošloga tjedna promet splasnuo, pa su i Crobex indeksi izgubili snagu i tjedan završili s blagim minusom.


Crobex indeks prošloga se tjedna spustio 0,2 posto, na 1.853 boda, a Crobex10 za 0,5 posto, na 1.087 bodova.

Svi sektorski indeksi bili su u minusu, izuzev Crobexnutrisa, koji je ojačao 1,8 posto. Najviše je, pak, pao Crobexkonstrukt, za 9,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 33 milijuna kuna, što je otprilike 62 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Proteklog tjedna nedostajalo je važnijih korporativnih vijesti i smjernica za investitore, što se odrazilo i na promet na samoj burzi tijekom cijeloga tjedna. Nakon živosti i povećane likvidnosti u tjednu prije, prošli tjedan obilježio je ponovni povratak na vrlo slabu likvidnost, s prosječnim dnevnim redovnim prometom od oko 7 milijuna kuna", ističe Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom Leda, 5,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 19,3 posto, na 753 kune.

Slijedi dionica Jamnice, s prometom od 3,7 milijuna kuna, a pritom je bila i najveća gubitnica, s padom cijene za 31,2 posto, na 11.000 kuna.

Od znatnijih gubitnica među likvidnijim izdanjima izdvajaju se i dionice Tehnike, čija je cijena potonula 25,5 posto, te Belja, za 17,4 posto.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Riviere, s ostvarenih 2,88 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 0,5 posto, na 43,9 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom HT-a, 2,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala gotovo 1 posto, na 167,4 kune.

"U nedostatku bitnijih korporativnih vijesti ipak se ističe objava Atlantic Grupe u četvrtak da pokreće proizvodnju namaza Argeta u SAD-u te da na tom tržištu očekuju u prvoj godini tri milijuna dolara prihoda od prodaje. Objavili su također i da uskoro kreću u intenzivnu distribuciju navedenog proizvoda na dvije tisuće prodajnih mjesta u SAD-u i Kanadi, a cijeli proces pratit će i snažne marketinške aktivnosti", navodi Jurić.

Dionica Atlantica proteklog je tjedna bila među najvećim dobitnicima, s rastom cijene za 6,2 posto, na 890 kuna, a njome je ostvareno gotovo milijun kuna prometa.

Znatnije su poskupile i dionice Slavonskog ZAIF-a, 4,2 posto, Hotela Maestral, za 7,5 posto, te Jadranskog naftovoda, za 3,5 posto.

"Sljedeći tjedan u kalendaru nema bitnijih događaja koji bi značajnije mogli utjecati na promet i kretanje Crobexa, pa nam ostaje za vidjeti hoće li biti korporativnih vijesti koje bi mogle usmjeriti promet i cijene te tako potaknuti živost na burzi", zaključuje Jurić.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zagrebačku burzu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: crobex.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više