TJEDNA PROGNOZA Čeka nas još pljuskova, Vakula: "Svaki mjesec imamo neki ekstrem, nove rekorde"

Foto: Dino Stanin/Pixsell, HRT

DOK SE zbraja i sanira šteta, a neki još i danas kisnu u očekivanju sutrašnjeg suhog dana gotovo diljem Hrvatske, možda će nekima biti zanimljiv podatak - i opravdanje za poplave, bujice i ostale nevolje - kako je na zadarskoj zračnoj luci u Zemuniku samo tijekom jučerašnjega dana palo gotovo 280 litara kiše po četvornome metru (točnije, 279,6 mm) - više nego ikada tijekom cijeloga rujna, od početaka mjerenja 1981. godine. Pritom je već sada, prema trenutačno dostupnim podacima, od početka mjeseca do danas u 14 sati izmjereno rekordnih 409 mm oborine, piše Zoran Vakula u velikoj prognozi vremena za HRT.

Što nam se to događa?

Laički - dobili smo što smo tražili - žalili smo se na sušu i vrućinu, pa sad imamo kišu i svježinu. Može se reći i kako priroda teži ravnoteži, pa pokušava nadoknaditi ono što je nedostajalo u ljetnim mjesecima, piše Vakula.

Ili pak, sasvim obično - imamo ciklonu s vlažnim i nestabilnim zrakom koja se ovih dana sporo premješta iznad našeg dijela Europe i donosi ponegdje obilnu kišu, s njom i bujične poplave i kojekakve druge nevolje.

"Govoriti kako je svemu krivo globalno zatopljenje za ciklone kakve smo imali i još danas imamo - neprimjereno je, pa i za Irmu i ostale uragane u njihovoj uobičajenoj sezoni pojavljivanja. Ali sve češći i žešći ekstremi - i suše i poplave, i vrućine i hladnoće - sjetimo se samo prošloga siječnja i donedavnog ljeta - e to je već vrlo vjerojatno - gotovo sigurno su posljedica klimatskih varijacija i promjena. Valja nam se njima prilagoditi jer očekivati zamjetnije smirivanje situacije u ovako prezagrijanoj atmosferi kakvu već godinama, pa i desetljećima imamo na Zemlji - odviše je optimistično", zaključuje Vakula.

Vakula je i sinoć u Dnevniku govorio o rekordnim oborinama.

"Ne možemo tvrditi da su ovakvi lokalni događaji i kod nas i u svijetu izravna posljedica klimatskih promjena. Uostalom, i ovakve ciklone kod nas i uragani u svijetu događali su se i prije. No ono što je zanimljivo - premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord.

Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac", objasnio je Vakula.

Što nas čeka do kraja tjedna?

Danas će mjestimice biti kiše, osobito na Jadranu, gdje će ponovno ponegdje biti obilnijih oborina, osobito na sjeveru i jugu. Zamjetno stabilnije i barem djelomice sunčano bit će sredinom tjedna, kada će ciklonu koja nam je donijela mnogobrojne nevolje zamijeniti anticiklona, javio je HRT ranije.

U srijedu u unutrašnjosti razvedravanje, ujutro mjestimice s maglom, a danju toplije. U četvrtak djelomice sunčano i još toplije uz povremeno umjeren jugozapadnjak. Potkraj dana na zapadu pljuskovi. U petak djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i svježije. Prijepodne ponegdje pljuskovi, i to uglavnom u gorskim krajevima.

I na Jadranu u srijedu smirivanje vremena, ali su u početku na jugu još mogući pljuskovi. U četvrtak i petak djelomice ili pretežno sunčano. Na sjevernom dijelu uz promjenljivu naoblaku povremeno može biti lokalnih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo koje u četvrtak mjestimice može biti i jako.

Kiša u petak

Kako sugerira prognoza DHMZ-a, najviše će oborina biti u petak, ali isključivo u središnjoj Hrvatskoj. Na Jadranu bi većih pljuskova moglo biti još danas. A na istoku zemlje suho vrijeme očekuje se sve do kraja tjedna.



 

Pročitajte više