Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: Stižu veliko zahlađenje i kiša. Potrajat će

Foto: Index

NAKON nekoliko neobičnih ciklona napokon jedna poprilično obična Genovska. O takvima i mi prognostičari, ribari, poljoprivrednici i drugi vremenoznalci iz primorskih krajeva znamo puno više nego o mutantima kakve gledamo u posljednje vrijeme. Vozni je red tu poprilično jasan: južina pa kiša, najviše na Kvarneru i u Gorskom kotaru, pa bura i hladnoća s još malo zaostalih oborina.

Već do kraja subote jače naoblačenje, a na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici sve češća kiša. Kiša vas prolazno može uloviti i u nekim dijelovima središnje i sjeverozapadne Hrvatske, osobito na karlovačkom, zagrebačkom i varaždinskom području.

Već sutra obilna kiša, moguće i bujice

Do nedjeljnog jutra šansa da ćete pokisnuti ako se nađete vani je već gotovo 100%. Jugo će jačati pa je vrlo velika šansa da će brojne pomorske linije na sjevernom Jadranu i neke na srednjem i južnom biti u prekidu. Ne biste se trebali naći na moru ni radi oluja jer su moguće i pijavice, prije uz zapadne obale Istre i na kvarnerskim otocima. Tu će pasti i najviše kiše, tijekom nedjelje pljuskovi s kojima će se sručiti 30 do 50 milimetara u samo 2-3 sata, a ukupno kroz nedjelju ponegdje i preko 100 litara po četvornom metru, slično kao i prošlog vikenda. Izgledne su i bujice. Jače nevere moguće su popodne i u Dalmaciji koja kišu ne dobiva tako često kao ostatak zemlje. Ovoga puta neće je izbjeći.

Drastičan pad temperature već od nedjelje

Puno kiše, koja će padati nešto slabije, ali tijekom više sati, skupit će se i na ostatku sjevernog i srednjeg Jadrana, u gorskim i središnjim područjima, unutrašnjosti Dalmacije, a samo će najistočniji dio Posavine ostati suh. S jačanjem kiše, kroz nedjelju će jačati i sjeverac, prijepodne će biti svježe, a popodne uz vjetar već poprilično hladno. Za ilustraciju, u Zagrebu će se do ranog popodneva temperatura zadržavati na 13 do 15°C, prema večeri uz vjetar pada ispod 10, što je 6-7 stupnjeva hladnije nego danas. Rijeka slično. Ako se unatoč upozorenjima nađete u lovu na tartufe, kiša će vas prati uz oko 12°C, a sredinom dana u većem dijelu Istre šibat će vas udari vjetra od oko 80 kilometara na sat. Prvo ozbiljnije zahlađenje ove jeseni stiže i u Gorski kotar. Na nadmorskim visinama iznad otprilike 800 metara temperatura će kroz dan biti oko 6-7 Celzija, a navečer će se naglo spustiti skoro do nule pa će i kiša prolazno prijeći u mokar snijeg koji se neće zadržavati. Vrhovi Kapela, Velebita, Plješivice i Dinare zabijelit će se tijekom ponedjeljka.

U ponedjeljak veliko zahlađenje i u Slavoniji

U ponedjeljak će kišu i hladan sjeverac dobiti i oni dijelovi Slavonije koji će u nedjelju još ostati suhi, dio Podunavlja i istočna Posavina, pa će cijela istočna Hrvatska biti kišna i desetak stupnjeva hladnija nego što je danas. Kiša će se nastaviti i u većem dijelu Dalmacije koji će u prvom dijelu dana još imati umjereno do umjereno jako jugo. Na jugu zemlje kiša će biti obilna, u dolini Neretve i Konavlima očekuje se 80 do čak 180 litara po četvornom metru.

U zapadnim i gorskim dijelovima zemlje oborine će prestati, ali će se većinom zadržati oblačno, vjetrovito i prilično hladno. U prvom dijelu ponedjeljka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sjeverac će na mahove puhati i do 60 kilometara na sat, listopad će izgubiti dobar dio lišća i prije svetog Luke, koji je poznat kao prekretnica u jesenskiji dio listopada.

Temperature će se približiti nuli

Jutarnja temperatura između 3 i 8 stupnjeva, a dojam vrlo hladnog vremena. Danju samo malo manje hladno uz 7 do 12 Celzija. Sjeverni Jadran bit će iznimno vjetrovit, udari bure pod Velebitom dosegnut će i 140 kilometra na sat, a to su brzine vjetra koje zatvaraju većinu mostova, prekidaju gotovo svu plovidbu u Podvelebitskom primorju i prometovanje po magistrali od Senja do Zadra. Vrhunac bure bit će na sjevernom Jadranu sredinom dana, a u sjevernoj Dalmaciji u ponedjeljak predvečer. U Istri i Primorju od 9 do 12°C, u Dalmaciji do 15. To su inače prosječne temperature samo za listopadsko jutro, a ovoga ponedjeljka zadržat će se cijeli dan.

Hladno cijeli tjedan

Relativno hladno, tmurno i kišovito zadržat će se i u nastavku tjedna. Utorak hladan i još uvijek razmjerno vjetrovit. Najneugodniji sjeverac u Podravini i Međimurju, bura i tramontana duž cijele obale, a pogotovo na najizloženijim dijelovima obale srednjeg Jadrana. Povremeno još kiše, češće i više u Prigorju i zapadnoj Slavoniji. U srijedu opet više kiše na Jadranu i u gorju, ponegdje nove značajne količine kiše kojima će se ovaj listopad već u svojoj prvoj polovici svrstati među najkišnije u ovom stoljeću. Nizinski dijelovi unutrašnjosti bit će većinom suhi, uz nekoliko sunčanih sati koje ćemo u cijelom tjednu moći nabrojiti na prste. U četvrtak opet vjetar i kiša, nerijetko jaka i obilna, jutarnje temperature na kopnu od 5 do 9, danju od 12 u gorju do 19 u Slavoniji, a na moru tijekom cijelog dana od 13 do 17 stupnjeva, čime se ponovno približavamo listopadskim prosjecima.

Ni kraj tjedna neće donijeti stabilizaciju, no vrlo vjerojatno ćete ipak moći uloviti suhe dijelove dana, vjerojatnije u nedjelju. Slojevito oblačenje ipak će vam još itekako trebati, a eventualna laganija odjeća možda će opet biti dovoljna oko 20. listopada. No, o tom potom.

Pročitajte više