TJEDNA PROGNOZA Još danas obilna kiša, Vakula otkrio kada se napokon vraća sunce

Foto: Dino Stanin/Pixsell, HRT

"OVO je jedan od onih dana kada i meteorolog poželi da se prognoze ne ostvare. Nažalost, pokazala su se opravdanima upozorenja za mjestimične obilne oborine, grmljavinska nevremena i bujične poplave", rekao je sinoć u središnjem Dnevniku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula odgovarajući na pitanje što se to događa s vremenom.

"I još jednom se dokazala ozbiljnost situacije kada nacionalna prognostička služba objavi upozorenje najvišeg, crvenog stupnja, kao što je to bilo u nedjelju i jučer za Jadran, gdje je ponegdje palo i više od 300 litara kiše. Manje količine, ali također obilne, bile su i u sjevernim krajevima", rekao je Vakula.

"Posljedica je to zadržavanja i sporog premještanja iznad naših krajeva ove ciklone - područja sniženoga tlaka - vlažnog i nestabilnog zraka. Već danas će biti malo povoljnije, a znatnija stabilizacija atmosfere dogodit će nam se u srijedu", prognozira Vakula.

Na upit je li ovo naznaka klimatskih promjena ili nešto "normalno", Vakula kaže:

"Ne možemo tvrditi da su ovakvi lokalni događaji i kod nas i u svijetu izravna posljedica klimatskih promjena. Uostalom, i ovakve ciklone kod nas i uragani u svijetu događali su se i prije. No, ono što je zanimljivo - premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord.

Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac", objasnio je Vakula.

Što nas čeka do kraja tjedna?

Danas će mjestimice biti kiše, osobito na Jadranu, gdje će ponovno ponegdje biti obilnijih oborina, osobito na sjeveru i jugu. Zamjetno stabilnije te barem djelomice sunčano bit će sredinom tjedna, kada će ciklonu koja nam je donijela mnogobrojne nevolje zamijeniti anticiklona, javlja HRT.

U istočnoj će Hrvatskoj biti promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom. Poslijepodne se očekuju i dulja sunčana razdoblja. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Bit će osjetno svježije nego u ponedjeljak. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj većinom oblačno, povremeno s kišom te razmjerno svježe. Vjetar mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka tijekom dana bez veće promjene, uglavnom od 14 do 19 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo do pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Često u obliku pljuskova s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i izraženiji. Uz obilnu kišu ponegdje može biti i bujičnih poplava. Jugo će slabjeti i okretati na jugozapadnjak, a potkraj dana i u noći uz obalu bura.


U Dalmaciji promjenljivo i nestabilno, povremeno s pljuskovima i grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer. Puhat će slabo do umjereno, prema otvorenome moru u početku mjestimice i jako jugo. Najniža temperatura uz obalu od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 23 i 26 °C.

I na jugu Hrvatske promjenljivo do pretežno oblačno s kišom, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Ponegdje je moguće i jače izraženo grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnijom kišom. U početku će puhati umjereno i jako jugo koje će slabjeti.

U srijedu u unutrašnjosti razvedravanje, ujutro mjestimice s maglom, a danju toplije. U četvrtak djelomice sunčano i još toplije uz povremeno umjeren jugozapadnjak. Potkraj dana na zapadu pljuskovi. U petak djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i svježije. Prijepodne ponegdje pljuskovi, i to uglavnom u gorskim krajevima.

I na Jadranu u srijedu smirivanje vremena, ali su u početku na jugu još mogući pljuskovi. U četvrtak i petak djelomice ili pretežno sunčano. Na sjevernom dijelu uz promjenljivu naoblaku povremeno može biti lokalnih pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo koje u četvrtak mjestimice može biti i jako.

Pročitajte više