Tjelovježba produljuje život oboljelima od raka dojke

INTEZIVNO liječenje raka dojke smanjuje kapacitet srca i pluća bolesnica, no tjelovježba im može puno pomoći, objavili su kanadski znanstvenici.

Dr. Kerry Courneya sa Sveučilišta Alberta pokušava promijeniti uvriježeno mišljenje da te pacijentice, iscrpljene kemoterapijom i radijacijom, moraju spavati i odmarati se.

Njegova nova studija potvrdila je da, ne samo da vježba nije opasna, nego im produljuje život. Svakoga tjedna rak dojke dijagnosticira se u 407 žena, a umire ih 102.

"Više vježbe povezano je sa smanjenjem smrtnosti tih pacijentica, a one u boljoj tjelesnoj formi žive duže", rekao je Courneya za "New Scientist".

Intenzivna i dugotrajna terapija onkoloških bolesnica otežava srčanu i plućnu aktivnost. Otežano disanje umanjuje opću kvalitetu života i, što je još gore, može uzrokovati preranu smrt.

Osim poboljšanja vitalnih funkcija, tjelovježba pozitivno utječe na osjećaj sreće - one koje vježbaju uživaju tjedno u 19 sati sreće više od drugih, pokazalo je istraživanje.

No, trebat će provesti dodatna istraživanja da bi se tjelovježba preporučila oboljelima i njihovim obiteljima i da bi se liječnicima pružili pouzdani dokazi o njezinom koristima.

Pa ipak, ohrabruju rezultati jednog drugog istraživanja po kojima tjelovježba za 12 posto povećava šanse za preživljavanje oboljelih od raka.

(Hina) bcav bcav

Pročitajte više