Tko će biti u novoj vladi?

Foto: Pixsell

Izbori su završeni. Rezultati su sljedeći:

  •     HDZ 61 mandat
  •     Rijeke pravde 42
  •     Domovinski pokret 14
  •     Most 11
  •     Možemo 10
  •     IDS 2
  •     Nezavisna platforma sjever 2
  •     Fokus 1

Nitko nema dovoljno da sastavi vladu. Za to je potrebno 76 mandata/potpisa. Moguća je manjinska vlada, a moguće je i da HDZ sastavi vladu s prebjezima iz drugih stranaka čiji su se vođe kleli da neće s njima. Svi čekaju da vide što će Domovinski pokret i Most napraviti i kome će se prikloniti.

Mostov Nikola Grmoja jučer je rekao da neće podržati Milanovića za premijera, no da su spremni na ulazak u vladu koju bi sastavila koalicija od DP-a prema lijevom centru. Grmoja je rekao i da neće u HDZ-ovu vladu.

Iz koalicije protiv HDZ-a prije Grmojinog istupa čuli smo da računaju na 42 mandata SDP-a i partnera, 10 mandata Možemo, 2 mandata IDS-a, 2 mandata liste međimurskog župana Matije Posavca i jedan mandat Fokusa.

To je ukupno 57 mandata i riječ je o budućim zastupnicima koji su dali načelnu podršku vladi čiji bi mandatar bio sadašnji predsjednik Zoran Milanović.

Da skupe 76 potpisa, trebaju im ili Most ili Domovinski pokret te manjine.

Razgovori stranaka će se nastaviti danas. I Plenković tvrdi da su razgovoru u tijeku te da će on sastaviti novu vladu s Domovinskim pokretom i manjinama, a u obzir dolazi i koalicija Plenkovića s manjinama te prebjezima iz drugih stranaka. Za to im treba samo 6 zastupnika.

Benčić: Mi bismo vladu podržali u saboru, ali ne bismo bili u njoj

Sandra Benčić jučer je u razgovoru za Index rekla da se gledaju različite kombinacije. "Mi smo jasno rekli što vidimo kao izlaz iz ove pat-pozicije u kojoj se još uvijek može složiti vlada koja bi skinula HDZ. No po nama to treba biti vlada u kojoj ne bi bila desnica i formirala bi se tako da složimo većinu onih koji žele rušenje HDZ-a i zaklinjali su se da neće s HDZ-om. Ni mi ne bismo bili u toj vladi, nego bismo je podržali u saboru", rekla je za Index Benčić. 

Manjinska vlada? Što to znači?

To bi u praksi značilo da bi mandat dobio Zoran Milanović na čelu s SDP-om i manjim lijevo-liberalnim strankama, a da u vladi ne bi sudjelovali članovi desnih stranaka i Možemo. Oni bi iz parlamenta izglasali mandatara i vladu te bi je podržavali po programskim načelima, odnosno ovisno o predloženim temama i zakonima.

Što vi mislite, tko će uspjeti sastaviti vladu?

Pročitajte više