Tko će naslijediti Mahmuda Abasa (87)? "Održavanje izbora je malo vjerojatno"

Foto: EPA

BITKA za nasljednika palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa mogla bi potaknuti masovne prosvjede, njihovo gušenje i nestanak Palestinske samouprave, upozorio je jučer institut Međunarodna krizna skupina (ICG). Abas (87) je predsjednik Palestinske samouprave od 2005., a mandat mu je trebao završiti 2009. Uz to je predsjednik Fatahove Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Premda mu je mandat istekao, a izbori nisu održani, Mahmud Abas je ostao na dužnosti, ali mu popularnost s godinama uvelike pada. ICG u svom izvješću kaže da palestinski čelnik, koji je navodno slabog zdravlja, nije odredio nasljednika i da je "oduzeo svaki smisao institucijama" zaduženim za izbor njegova nasljednika.

Postoji mogućnost masovnog prosvjeda

Održavanje izbora za Abasova nasljednika je "malo vjerojatno", ocjenjuje taj institut sa sjedištem u Bruxellesu. Stoga je "nejasno tko će ga i kako zamijeniti", ističe, uz upozorenje da će se svako imenovanje improvizirano u posljednji tren pokazati kao loša odluka.

Kao jedan od mogućih scenarija ICG spominje "masovne prosvjede" na palestinskom teritoriju, "nasilje, pa i pad Palestinske samouprave". ICG objavljuje izvješće dan nakon dolaska Antonyja Blinkena na okupiranu Zapadnu obalu, gdje se američki državni tajnik sastao s Abasom i ponovio poziv na deeskalaciju, nakon novog vala izraelsko-palestinskog nasilja.

Dva su glavna favorita

ICG u izvješću spominje imena obavještajnog čelnika Palestinske samouprave Madžida Faradža i ministra za civilne poslove Huseina al-Šeika, kojeg je Abas postavio za drugog čovjeka PLO-a. Premda ih smatraju utjecajnima unutar Palestinske samouprave i kadrima surađivati s međunarodnom zajednicom, "nijedan od te dvojice nije uspio dobiti njezinu potporu palestinskom društvu", ističe ICG.

U izvješću se spominju imena potencijalnih nasljednika, među kojima predsjednika Palestinskog nogometnog saveza Džibrila Radžuba, premijera Mohameda Štajeha i Mohameda Dalana, bivšeg visokog palestinskog dužnosnika čiji su odnosi s Abasom zahladnjeli i u egzilu je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. "Svaki od tih ljudi ima svoju mrežu", ističe ICG. No nijedan "ne može letjeti svojim krilima", dodaje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više