Tko je Ante Bačić Baćo, HDZ-ovac koji je Bulju vikao da je čoban

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JUČER se u saboru odvijao cirkus, neuobičajen čak i za ono što uobičajeno gledamo u saboru.

Sve je počelo kada je Mostov zastupnik Miro Bulj, prosvjedujući zbog odsustva ministra Tolušića o čijem se zakonu raspravljalo, stao za govornicu bez dozvole predsjedavajućeg, a nakon njega isto je napravio Grmoja, zbog čega su dobili opomene i oduzeta im je riječ.

Reiner je tada zatražio da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja, nakon čega je govornicu okružilo desetak zastupnika oporbe iz redova HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida, štiteći Bulja kako ga ne bi odvela saborska straža.

"Pametan si za popizdit', čobane jedan"

U burnoj atmosferi pale su i teške riječi, pa je tako iz redova HDZ-a Ante Bačić doviknuo Bulju "čobane", a Grmoja vikao "protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića, najvećeg uhljeba u saboru".

"Pametan si za popizdit', čobane jedan", rekao je još taj dosad nepoznati HDZ-ovac. 

Zbog toga se kasnije navečer ispričao na svom Facebooku.

"Ispričavam se što sam burno reagirao na uvrede zastupnika Mosta, nakon što je zastupnik Panenić zastupnice HDZ-a nazvao kokošima, a zastupnik Nikola Grmoja mene uhljebom. Svjestan sam da moja reakcija nije bila primjerena ni mjestu ni vremenu i žalim što sam odgovorio na provokaciju. Mea culpa", napisao je HDZ-ovac.

No tko je Ante Bačić Baćo, HDZ-ov saborskih zastupnik za kojeg vjerojatno do sada niste nikada čuli?

HDZ-ovac Bačić Baćo ušao je u sabor tako što mu se jako posrećilo

Bačić je u sabor ušao kao zamjenik Damira Krstičevića prije godinu i pol dana. Mladom se HDZ-ovcu doista posrećilo. Naime, sedmero ljudi koji su bili ispred njega na listi u 10. izbornoj jedinici imenovani su na druge funkcije nespojive s dužnosti saborskog zastupnika. 

Tako se, u za njega nevjerojatnom spletu sretnih okolnosti, za Antu Bačića, popularno zvanog Baćo, HDZ-ovca iz Splita, otvorilo mjesto u saboru. Za Bačića Baću glasalo je 1235 ljudi.

U životopisu na stranicama HDZ-a za posljednju predizbornu kampanju za Bačića piše da je ekonomist, rođen 16. siječnja 1984. u Splitu. No na službenim stranicama sabora stoji da je diplomirao na splitskom Pravnom fakultetu, što je vjerojatno odradio u međuvremenu.

Rani karijerni uspjesi mladog HDZ-ovca

Na HDZ-ovim stranicama kampanje Vjerodostojno pisalo je i da je zaposlen na mjestu projektnog analitičara u Studentskom centru Split pri Sveučilištu u Splitu, što god to značilo.

No to nije jedina poveznica studentskog života i Bačićeve političke karijere koja je u strelovitom usponu.

Bačiću je naime odskočna daska u politiku bio Studentski zbor splitskog sveučilišta koji je, nimalo neuobičajeno, bio pod utjecajem HDZ-a.

Bačić je, naravno, bio predsjednik i Mladeži HDZ-a te predsjednik Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a, obavljao je i niz drugih funkcija u HDZ-u, a bio je i županijski vijećnik te, kako su to naveli na predizbornim stranicama HDZ-a, regionalni asistent zastupnika u Europskom parlamentu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U godinu i pol mandata uspio biti rekorder po troškovima

U svojoj kratkoj saborskoj karijeri, Bačić Baćo je već uspio postati rekorder. Negativni. 

Bačić je naime drugi najrastrošniji zastupnik u saboru, uz bok SDP-ovom Domagoju Hajdukoviću. Bačić Baćo je, prema posljednjim statistikama iz srpnja ove godine, u šest mjeseci uspio potrošiti 89.488 kuna, dok je Hajduković potrošio 89.913 kuna. 

HDZ-ovac je u prvoj polovici godine na letove potrošio nešto više od 17.000 kuna, a na hotel oko 6.000 kuna.

Bačić Baćo je među neaktivnijim zastupnicima

Dosta o Bačiću govori i statistika aktivnosti u saboru koja se može vidjeti na Parlametar.hr. Prema njoj, ovaj je HDZ-ovac debelo ispod prosjeka po broju izgovorenih riječi. Bačić ih je izgovorio 38.163 dok je prosjek po zastupniku 90.648. Najviše je riječi u saboru izgovorio upravo Bulj kojem je HDZ-ovac vikao da je čoban.

Bačić Baćo jako zaostaje i u prosječnom broju govora po sjednici. On ih tako ima 17, dok je prosjek po zastupniku 66. Bačić je ispod prosjeka i po raznolikosti vokabulara, ali i po broju zastupničkih pitanja i inicijativa. Bačić je u godinu i pol koliko je u saboru postavio tek dva zastupnička pitanja, i to ministru Krstičeviću kojeg je i zamijenio u saboru. 

Pročitajte više