Tko je čovjek zbog kojeg DORH maltretira Dubrovčana? Šef opskurne stranke koji širi mržnju po Fejsu

Foto, Screenshot: Pixsell/Patrik Maček, Facebook

NA PROSVJEDU protiv promjene imena Trga maršala Tita prošlog mjeseca u Zagrebu, na jednom od transparenata pisalo je "Vratite Italiji Istru i Dalmaciju".

Taj ironični transparent je držao Dubrovčan Pero Mrnarević, a dan nakon prosvjeda šef opskurne Obiteljske stranke i odvjetnik Mate Knezović u statusu na Facebooku zaprijetio je kako će Mrnarevića prijaviti za "ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti RH". To je u konačnici i napravio i tako priuštio Mrnareviću potpuno nepotreban poziv na obavijesni razgovor.

>> DORH maltretira Dubrovčanina zbog transparenta kojeg je nosio na prosvjedu za Trg maršala Tita

Mate Knezović je član Hrvatske odvjetničke komore s odvjetničkim uredom u Zagrebu i predsjednik Obiteljske stranke. Prema njegovim riječima na Facebooku, obiteljski je čovjek, 24 godine u braku, otac četvero djece.

Mate Knezović je i osoba koja na svojem otvorenom profilu na Facebooku širi govor mržnje u vjerskim i desničarskim ekstremističkim statusima i to prema svima koji nisu njegovi istomišljenici.

"Titoiste slomiti i izbaciti iz institucija"

Knezović je tako na svom Facebook profilu u jednom statusu napisao: "Budući da titoisti ne mogu Stepinca pobijediti, hoće se s njim "pomiriti" i izjednačiti Tita i Stepinca. Jedini lijek protiv titoista je pobijediti ih u svim područjima, slomiti njihov otpor, izbaciti ih iz svih institucija i osloboditi Hrvatsku od tog zlokobnog duha. Tek tada moći ćemo izgraditi državu kakvu hrvatski narod zaslužuje i osloboditi predivnu zemlju od Drave do Jadrana i od Drine do Savudrije."

 

Zanimljivo je poimanje granica Hrvatske u umu Knezovića, pogotovo onaj dio "od Drine do Savudrije". "Slobodoumnost" Knezovića vidi se i u statusu u kojem piše: "Mislim da bi trebalo prosvjedovati u Zagrebu umjesto u Srbu! U Srbu četnici, u Zagrebu izdajnici. Lako ćemo se riješiti četnika kada riješimo izdajnike."

 

"Transrodne osobe - nepoznata čudovišta"

Knezović u jednom svojem statusu piše i o transrodnim ljudima: "Zna li netko što su to transrodne osobe? Kažu da im Trump zabranjuje služenje u američkoj vojsci. Jesu li to do sada nepoznata čudovišta?"

 

Ekstremizam i govor mržnje su teme vodilje Knezovićevih statusa na Facebooku, pa je tako i u sljedećem statusu: "Da Splićani nisu bili ZA DOM SPREMNI Splita više ne bi bilo."

 

Antifašisti - u umobolnicu ili zatvor

Promjena imena Trga maršala Tita u Zagrebu je posebna tema o kojoj je pisao Knezović na svojem Facebook statusu. Antifašisti su, kako piše, dijelom za umobolnicu, dijelom za zatvor: "POLA ANTIFA ZA UMOBOLNICU, POLA ZA ZATVOR Antifašisti pucaju ko kokice. I u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku ... prijete krvlju, klanjem, ratom... Pola ih je za umobolnice, pola za zatvor. Pa još misle da se netko boji njihovih kreštavih glasova i izgubljenih lica. Dajte najte dečki, rekli bi Zagrepčani. Jadni ste i mlitavi. Ostaju vam puste pjene po ustima. Nema više Staljina i Tite. Ako započnete neki ratić nestat ćete za satić, a ni to ne možete. Igra je gotova, zar ne shvaćate?"

 

Svoju "širinu" i poznavanje hrvatskog jezika Knezović je pokazao i "upozorenjem" Zagrepčanima da izbjegavaju Zagreb u vrijeme dok traje Povorka ponosa. Gramatičke pogreške ostavljene su u tekstu namjerno: "IZBIJEGAVAJMO GRAD POPODNE Ovogodišnja tzv. Parada ponosa, tzv. LBTIQ osoba, kreće od Mimare u 15.30 sati, rutom prema Frankopanskoj, Ilicom, Draškovićevom, Langov trg i završavaju u parku Ribnjak. Izbjegavajte grad u to vrijeme, otiđite na izlet ili u neki dio grada u kojem će te vi i vaša djeca biti zaštićeni. Ako se nađete u gradu potpuno ignorirajte paradu srama i nečistoće."

 

No, vratimo se na početak teksta. Odvjetnik Mate Knezović prijavio je, prema Kaznenom zakonu, Dubrovčanina zbog natpisa na transparentu. S obzirom na to da navedeno kazneno djelo (očito) nije počinjeno, hoće li odvjetnik odgovarati za lažno prijavljivanje, onako kako to propisuje Kazneni zakon na kojeg se i sam poziva? Naime, članak 304 i u takvom slučaju predviđa kaznu zatvora za lažno prijavljivanje.

 


Pročitajte više