Vojnik opisao današnji upad u Rusiju: Bilo nas je 45, nismo uzimali taoce

Screenshot: Twitter

RUSKI dobrovoljni korpus (RDK), skupina Rusa koji se protive trenutnoj invaziji Kremlja na Ukrajinu, preuzeo je odgovornost za prekograničnu operaciju u kojoj su napadnute ruske vojne jedinice na ruskom teritoriju. Iz skupine su naveli kako je ukupno 45 boraca ušlo na ruski teritorij, navodno s ciljem poticanja šire pobune, piše ruski neovisni medij Meduza. 

Ruski mediji su jutros izvijestili kako su ukrajinske snage upale na ruski teritorij u Brjanskoj oblasti koja se nalazi na granici s Ukrajinom. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u dnevnom brifingu za medije potvrdio da je ruski predsjednik Vladimir Putin otkazao planirani put u Stavropolj "zbog situacije u Brjanskoj oblasti". 

Peskov je nazvao incident "terorističkim napadom". Kremlj je objavio da se ukrajinska "skupina za izviđanje i sabotažu" infiltrirala u područje Brjanska, u selo Ljubečan, te da su pripadnici skupine otvorili vatru na jedno vozilo i pritom ubili jednog stanovnika i ranili dijete.

"Mi se ne borimo protiv civila"

"Ono što se dogodilo u regiji Brjansk je teroristički napad. Napadači su pucali na civilni automobil, u njemu su bila djeca", izjavio je Putin. Zapovjednik skupine je oštro negirao takve navode, inzistirajući na tome da njegovi borci tijekom operacije nisu povrijedili niti jedno dijete. 

Ukrajinski dužnosnici su na početku odbacivali tvrdnje ruskih medija i Kremlja kao "laži" i "provokacije". Međutim nedugo nakon prvih medijskih napisa o upadu skupine na ruski teritorij, na društvenim mrežama se pojavila snimka dvojice naoružanih i opremljenih pripadnika paravojnih postrojbi koji tvrde da zapravo oni stoje iza napada. 

"Dogodilo se, Ruski dobrovoljni korpus prošao je granicu Ruske Federacije. Mi se ne borimo protiv civila niti ubijamo nenaoružane ljude. Vrijeme je da obični ruski građani shvate da nisu robovi. Pobunite se, borite se!" poručili su. Navedena snimka je objavljena na službenom Telegram kanalu paravojne skupine.

Osnovani su u ljeto prošle godine

Dvojica naoružanih muškaraca na snimci drže zastavu Ruskog dobrovoljnog korpusa, govoreći kako su medijska izvješća o uzimanju talaca i civilnim žrtvama "laž propagandista Kijeva". Ruska istraživačka stranica iStories objavila je da je razgovarala s pripadnikom skupine koji je sudjelovao u operaciji.

Borac, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je kako je skupina sastavljena od 45 ljudi "ušla, snimila situaciju i postavila zasjedu ruskim borbenim vozilima pješaštva". "Nisam vidio djecu, ali bio je jedan ozlijeđeni graničar", ispričao je. Naglasio je kako nisu uzeli nikakve taoce, piše Newsweek.

Ruski dobrovoljni korpus je osnovan u ljeto prošle godine kako bi pomogao Kijevu u obrani od ruske invazije. Skupina ne objavljuje informacije o svojoj borbenoj snazi. Pretpostavlja se da je uglavnom čine emigranti koji žive u Ukrajini, a neprijateljski su raspoloženi prema Kremlju.

"Biramo vojnike na temelju njihovih političkih stavova"

Razlikuju se od drugih proukrajinskih ruskih jedinica poput Legije slobode Rusije, koja regrutira ruske ratne zarobljenike. Jedan od zapovjednika Ruskog dobrovoljnog korpusa, imenovan samo kao Denis, rekao je za rusku Vot Tak TV u kolovozu 2022. da se njegovi vojnici biraju na temelju njihovih političkih stavova, a postrojba njeguje desničarsku ideologiju. 

Njihovi pripadnici koriste simbole ruske oslobodilačke vojske iz Drugog svjetskog rata, koja je surađivala s nacističkom Njemačkom i borila se protiv Sovjetskog Saveza.

"Putin bi zbog ovoga mogao izvršiti pritisak na Lukašenka"

Mark Voyger, bivši posebni savjetnik za ruska i euroazijska pitanja tadašnjeg zapovjednika američke vojske u Europi, rekao je za Newsweek kako očekuje da će Kremlj iskoristiti situaciju da proširi svoj rat, bez obzira na to stoji li doista Ukrajina. "Bio bih šokiran da ovo ne iskoriste na ovaj ili onaj način za dodatnu eskalaciju", rekao je Voyger. 

Voyger je uvjeren da bi ruski čelnik mogao iskoristiti incident da dodatno izvrši pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se pridruži ratu, s obzirom na to da se incident dogodio tako blizu granice s Bjelorusijom. 

Pročitajte više