Tko je Dario Žinić, županov sin? U HDZ je ušao sa 17 godina, već ima niz afera

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

POLITIČKE dinastije u pravom smislu u Hrvatskoj ne postoje, ali župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić pokušao je stvoriti vlastitu. Sina Daria uputio je istim putem kojim je i sam krenuo, u aktivnost u HDZ-u i sličan politički put koji bi sada zbog niza afera mogao biti prekinut.

Očevim putem

Ivo Žinić bio je zamjenik gradonačelnika Gline od 2005. do 2012. godine, a njegov sin Dario na isto mjesto je došao kao zamjenik gradonačelnika Stjepana Kostanjevića 2017. godine. Već u prvom krugu Kostanjević i Dario Žinić osvojili su 53 posto glasova, a lista HDZ-a osvojila je više od 45 posto glasova, pa je dvojac mogao mirno vladati gradićem na Baniji. 

Neobično zaposlenje u školi

Dario Žinić ima 35 godina, magistar je kineziologije, a u HDZ se učlanio sa samo 17 godina. Prije nego što je postao gradonačelnik, radio je kratko u osnovnoj školi u Hrvatskoj Dubici kao nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture. Prema podacima iz njegove imovinske kartice, učitelj je bio svega dva mjeseca, od 11. travnja 2017. do 14. lipnja 2017. Dakle, u školi je predavao tjelesni usred predizborne kampanje i malo nakon što je postao zamjenik gradonačelnika. Međutim, u natječaju koji je na stranicama škole, u kojem se na određeno vrijeme traži nastavnik tjelesnog u tom razdoblju, stoji da je izabrana sasvim druga osoba. Mladom Žiniću natječaj nije ni trebao

"Dario Žinić nije zaposlen na natječaju. Ja sam ga zaposlila po svojim ovlastima na dva mjeseca jer je prijašnji nastavnik napustio posao", rekla nam je Suzana Vogrinc, ravnateljica Osnovne škole Ivana Kozarčanina u Hrvatskoj Dubici.

Izgubio na izborima u HDZ-u

Čini se da bi politička karijera mladog Žinića mogla biti kratkotrajna skoro kao i učiteljska. I on sam i njegova obitelj proizveli su previše skandala čak i za HDZ, pa se čini da se na mladog lava više ne računa. Dario Žinić prije dva mjeseca izgubio je utrku za predsjednika glinskog HDZ-a. Natjecao se protiv aktualnog gradonačelnika Stjepana Kostanjevića i bilo je tijesno. Žinić je dobio 122 glasa lokalnih HDZ-ovaca, a Kostanjević samo četiri glasa više.

Korona-party i ostavka

Još u ožujku prošle godine Dario Žinić je ozbiljno uprskao. Kao zamjenik gradonačelnika po dužnosti je bio šef lokalnog Stožera civilne zaštite. U to vrijeme bili su zatvoreni ugostiteljski objekti, ali otac i sin Žinić organizirali su druženje u zavičajnom klubu u Marinbrodu koje je rastjerala policija. Jednostavno, Dario Žinić kršio je mjere Stožera koje je sam morao provoditi i nametati ih drugima i zbog toga je prisiljen na ostavku.

> HDZ-ov župan: Nismo imali korona party, uređivali smo okućnicu

> Sin HDZ-ovog župana podnio ostavku nakon korona partyja

Zaboravio upisati ruševnu kuću u imovinsku karticu

Prema podacima iz imovinske kartice, Žinić junior vlasnik je kuće u Glini vrijedne samo 88 tisuća kuna koju je kupio kreditom. Ta je kuća zapravo ruševina neobnovljena od rata i Dario Žinić ju je kupio 2019. godine. Propustio ju je unijeti u imovinsku karticu. Napravio je to tek kad su novinari otkrili da njegovo ime stoji na vlasničkom listu u zemljišnim knjigama. Kuću je namjeravao rušiti i na njenom mjestu sagraditi novu, ali to još uvijek nije učinio. Živi s roditeljima u državnoj kući za koju ne plaćaju ni 100 kuna pričuve. Plaća mu iznosi nešto više od 8500 kuna.

Dok je studirao, Dario Žinić živio je na Borovju u stanu koji je njegov otac dobio od Grada Zagreba na korištenje, ali ga nikada nije vratio i više od 12 godina ga bespravno koristi.

> Žinić ima tajni stan u Zagrebu. Oteo ga je državi, ona ga godinama ne može izbaciti

> Statičar o kući Žinićevog sina: Kolege su pogriješili, nisu znali čija je

Potres bi mu mogao ići na ruku

Od potresa bi mogao i profitirati jer su tu ruševinu statičari označili za rušenje pa bi mogao proći bez troška. Za Daria Žinića nema javnih podataka da se osobito angažirao u pomoći stradalima oko potresa za razliku od druge zamjenice gradonačelnika Branke Mitić Bakšić koja je stalno na terenu i pomaže ljudima. Viđen je 30. prosinca za vrijeme podizanja velikog šatoira za smještaj ljudi koji su ostali bez domova. Osim toga naveden je samo kao kontakt osoba za koordinaciju smještaja stradalih u potresu i to na stranicama Turističke zajednice Grada Zagreba. No, na kontakt broj koji je tamo naveden nismo ga uspjeli dobiti. 

"Vidjela sam ga par puta u drvnom centru kad su dolazile kamp kućice, on ih je raspoređivao", rekla je kratko zamjenica gradonačelnika Gline Branka Mitić Bakšić za Index.

Pročitajte više