Tko je Darko Milinović, lički šerif koji je okupirao sjedište HDZ-a?

Filip Kos/PIXSELL

SINOĆ smo mogli svjedočiti nesvakidašnjem prizoru na Trgu žrtava fašizma - višesatnoj protestnoj okupaciji središnjice HDZ-a od strane dvjestotinjak članova stranke iz Like koje je predvodio lički župan i poznati HDZ-ovac Darko Milinović.

Ovaj bivši ministar zdravstva očito se ne ustručava boriti za svoj politički opstanak u Lici, čiji je formalni i neformalni gubernator u ime HDZ-a već više od desetljeća, pa je stoga red da se prisjetimo najvećih hitova Milinovićeva osobnog i političkog životopisa.

Pogledajte kako su Milinović i lički pobunjenici pjevajući došli pred sjedište HDZ-a: 

Darko Milinović rođen je 1963. godine u Gospiću, a Medicinski fakultet je završio u Zagrebu te je kasnije specijalizirao ginekologiju. Kao i mnogi HDZ-ovci prije njega, svoje prve političke korake posvetio je obrani komunista. Naime, Milinović je tijekom služenja vojnog roka 1990. napisao i objavio pismo u kojem brani politiku Ivice Račana i napada komuniste iz Donjeg Lapca u vezi s prijeporom oko 14. Kongresa Saveza komunista Jugoslavije, na kojemu se SKJ de facto raspao, što je bio i uvod u raspad Jugoslavije i rat.

Podržavao Ivicu Račana

Naravno, to je pismo u javnost isplivalo kada je Milinović postao ministar zdravstva u vladi Ive Sanadera, a lički ginekolog je ovako objasnio svoju vatrenu proračanovsku retoriku: ''Bilo je to pismo neslaganja s Miloševićevom politikom. Sjećam se bitne rečenice koju sam napisao: Milošević ne može smatrati da će nedemokratskim pucanjem u leđa Albanaca riješiti situaciju na Kosovu. I još sam napisao da se hrvatski komunisti nisu proslavili jer se tome nisu usprotivili.''

Početkom rata u Hrvatskoj Milinović je postao dragovoljac te sudjelovao u obrani Gospića, u kojem su se u tom periodu s početka 1990-ih dogodili i strašni zločini nad civilima za koje je za ratni zločin, među ostalima, osuđen i Mirko Norac. Mladi i ambiciozni provincijski doktor nakon rata je postao predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Grada Gospića, a 1998. je kao pravovjeran HDZ-ovac imenovan i ravnateljem Opće bolnice Gospić. 

Vezivao se lancima zbog uhićenja ratnog zločinca

Dvije godine kasnije postaje član Predsjedništva HDZ-a, a iz tog perioda svima je ostala u sjećanju Milinovićeva akcija kada se u Gospiću vezao lancima u znak protesta zbog uhićenja Mirka Norca. Da skroz ekspliciramo - Milinović je prosvjedovao jer je uhićen osumnjičenik za ratne zločine nad civilima, koji je kasnije za te ratne zločine i pravomoćno osuđen. No i za to je Milinović kasnije imao objašnjenje, tvrdeći da je tako zapravo htio deeskalirati situaciju te da se on na ulici paradno vezao lancima da Gospićani koji ratnog zločinca Norca smatraju herojem ne bi učinili nešto još ekstremnije. 

Kad smo već kod ratnih zločina i Gospića, podsjetimo da je 2000. godine podmetnutom bombom u Gospiću ubijen svjedok i zviždač Milan Levar, koji je među prvima svjedočio o zločinima nad civilima. Nije zabilježeno da je Milinović zbog toga pustio suzu, no Levarovo i do danas nerazjašnjeno ubojstvo ilustrira kakav je taj Gospić iz kojega je politički izrastao Milinović.

Restriktivan zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Do sabora je Milinović prvi put došao 2003., kao dio drugog ešalona ekipe Ive Sanadera, te je imenovan članom Odbora za obitelj, mladež i šport te Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, a postao je i potpredsjednik sabora. Ministarske pozicije, one na čelu resora zdravstva, dokopao se 2008. godine, u drugom mandatu Ive Sanadera. Odmah se profilirao kao konzervativac, proguravši iznimno restriktivan zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji s kojim je bila sretna Katolička crkva, ali ne i ljudi kojima medicinski potpomognuta oplodnja može pomoći da postanu roditelji.

Milinović se volio slikati za medije bez majice i kako diže utege, hvalio se svojom bilderskom spremom, a jednom je navodno izjavio i da ga brine hoće li njegovo mišićavo tijelo privući homoseksualce. S druge strane, nikad se nije isticao svojom elokventnošću, većinom jedva sastavljajući suvisle rečenice. Ništa bolji nije bio ni na engleskom jeziku, za koji je u CV-ju navodio da ga tečno govori, no kada je za to dobio priliku teškom mukom je uspio sastaviti jednu jedinu rečenicu. U tih 11 sekundi koje se i danas mogu naći na YouTubeu Milinović je više vremena proveo stenjući nego govoreći engleski.

Jadranki Kosor zabio nož u leđa

Nakon iznenadne ostavke Ive Sanadera, nova premijerka Jadranka Kosor Milinovića je unaprijedila i u potpredsjednika vlade, ali joj on zbog toga kasnije nije pokazao veliku zahvalnost. Naime, nakon poraza HDZ-a od Kukuriku koalicije, Milinović je prvi istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a nasuprot tada aktualne liderice Jadranke Kosor, no oboje je na kraju uvjerljivo porazio Tomislav Karamarko. Bila je to žestoka kampanja u kojoj je Milinović oštro napadao Karamarka zbog njegove prošle suradnje sa Stjepanom Mesićem, a kada je na saboru HDZ-a doživio debakl, mediji su zabilježili prvu spontanu Milinovićevu reakciju u kojoj se zapitao što je sve to njemu trebalo.

Iako se Milinović u aferi Fimi media izvukao od bilo kakve političke ili kaznene odgovornosti, predstavljajući se kao jedan od onih HDZ-ovaca iz vrha stranke koji pojma nisu imali o razmjerima pljačke države koju je Sanader orkestrirao, u nekim svjedočenjima se spominjalo da je i Milinović osobno profitirao od stranačkog crnog fonda. 

Sagradio luksuznu vilu s bazenom

U svakom slučaju, navodno samo s plaćom liječnika pa kasnije i saborskog zastupnika i ministra, Milinović je u Gospiću uspio sagraditi luksuznu vilu na četiri etaže i s bazenom.

Nakon Karamarkove pobjede Milinović je bio u nemilosti vodstva HDZ-a, ali je ostao neupitan stranački vladar Like koja i dalje, unatoč tome što je ekonomski i populacijski uništena, vjerno glasa za HDZ. Činjenica da pod svojom nabildanom šapom drži lički HDZ uvijek je bila ključna za Milinovićev politički utjecaj i opstanak, te ne čudi što sada toliko burno reagira kada je očito da ga Andrej Plenković želi maknuti s pozicije predsjednika ličkog HDZ-a i zamijeniti ga svojim kandidatom Marijanom Kustićem. 

S Plenkovićem i njegovom ekipom Milinović je pak došao u sukob zbog imenovanja ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera, jer nije prošao njegov kandidat za tu poziciju. Sigurno nije pomoglo ni što je Milinović bio jedan od onih HDZ-ovih saborskih zastupnika koji su glasali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, što i sam Milinović ponavlja ovih dana. No kako je jučer rekao pred središnjicom stranke, zbog toga je dobio pismenu pohvalu biskupa, što ga je jako razveselilo.

Sukob s Plenkovićevim ljudima zbog upravljanja Plitvicama

Milinović je, naravno, i veliki katolik, koji je u zrelim godinama prestao raditi pobačaje, iako ih je kao ginekolog prema vlastitim riječima obavio više od 400. 

No njegova kontrola nad Likom ozbiljno je uzdrmana poslije zadnjih lokalnih izbora, na kojima je HDZ izgubio vlast u Gospiću. I to je jedan od razloga zašto središnjica želi instalirati nekog novog na mjestu lidera ličkog HDZ-a, dok Milinović razumije da se nalazi u borbi za svoje političko preživljavanje pa je spreman na svakakve poteze, kao i ovo jučerašnje miloševićevsko događanje naroda.

U svakom slučaju, Darko Milinović je na hrvatskoj političkoj sceni već skoro dva desetljeća. Obavljao je niz visokih funkcija, no doista se teško prisjetiti da je napravio išta od koristi za građane RH, osim što je periodično znao nasmijavati javnost svojim verbalnim gafovima i nadimkom Čovjekoliki Darko. U svoju korist je zato uvijek znao vrhunski odigrati te ga ni u ovom trenutku, kada se čini da je došao kraj njegove političke karijere, ipak ne treba otpisati.

Pročitajte više