Tko je HDZ-ovka koja je noćas izvrijeđala Daliju Orešković?

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Jutros nešto iza 5 sati hrvatski sabor zaključio je raspravu o SDP-ovu prijedlogu da se sabor odmah raspusti i raspišu izbori za novi saziv. O tom prijedlogu još treba glasati, a kada će se to dogoditi, zasad nije poznato.

Za vrijeme rasprave, koja je trajala više od 14 sati, HDZ je odbio oporbeni poziv da se odmah ide na izbore i poručio kako će izbori biti u roku i kada to odluči većina, a ne manjina.

Noćas su teške riječi razmijenile HDZ-ova Majda Burić i Dalija Orešković (SSIP). Burić je zastupnicu SSIP-a prozvala da je sve branitelje nazvala karcinomom hrvatskog društva, da je klečeći molila neke suspektne ljude za posao, da je članica pet-šest stranaka koje joj služe kao bankomat.

"Vi ste klevetnica, klevetnička banda, koja mrzi HDZ, a vjerojatno i sama sebe", rekla joj je Burić.

Orešković je HDZ prozvala da podriva demokratski karakter države, da lešinari na braniteljima, da je državu pretvorio u zemlju lopova i mafijaša na vlasti. "Mislite li vi da su branitelji za to ginuli, bando lopovska", vikala je prema Burić i HDZ-ovim zastupnicima.

 

Tko je Majda Burić?

Ovo nije prvi put da Burić privlači pažnju vrijeđanjem zastupnika. Prošle godine je Katarini Peović iz Radničke fronte rekla da ima "rusoljubno, a vjerojatno i srboljubno srce" te da je istukla svog partnera.

>> VIDEO Obračun HDZ-ovke s Peović: Ima rusoljubno i srboljubno srce, tuče svog partnera

Čak je i premijer Andrej Plenković tada rekao da je Burić pogriješila i pozvao je da se ispriča. Ona se i ispričala, ali samo Srbima, ne i Katarini Peović.

Nakon izbijanja afere s prodajom plina u HEP-u novinar N1 Ranko Stojanac pitao je Burić da komentira aferu. Burić, koja je i članica saborskog odbora za gospodarstvo, umjesto odgovora na pitanja o prodaji plina ispod cijene odlučila je što više pokušati obraniti Plenkovića i HDZ.

Pogledajte kako je to izgledalo.

Radila u školi kao profesorica hrvatskog jezika

Majda Burić rođena je 9. prosinca 1979. u Rijeci. Osnovnu školu završila je u Ravnoj Gori, a Opću gimnaziju u Delnicama, da bi potom u Rijeci završila Filozofski fakultet na Odsjeku kroatistike.

Godinama je radila kao profesorica hrvatskog jezika, najprije u OŠ Ivanke Trohar u Fužinama pa u OŠ Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori, a bila je i voditeljica županijskog stručnog vijeća za učitelje hrvatskog jezika.

Članica je HDZ-a od 2003. godine. Obnašala je dužnost županijske tajnice i potpredsjednice Mladeži HDZ-a, u dva je mandata bila županijska vijećnica u Skupštini Primorsko-goranske županije te općinska vijećnica u Općini Ravna Gora.

Završila je sve module Govorničke škole Dr. Ivo Škarić, Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, program Žene u politici i društvu i Debatnu školu Hrvatskoga debatnoga društva.

U sabor je nakratko ušla 2016. kao zamjena Davoru Stieru, a zatim je postala državna tajnica. Bila je i HDZ-ova kandidatkinja za županicu Primorsko-goranske županije te izgubila od Zlatka Komadine.

Paradiranje sa skupom Gucci torbom

Prvi put su je mediji primijetili kao mladu zastupnicu u saboru 2017., kada je paradirala sa skupom Gucci torbicom.

>> Donedavna profesorica hrvatskog danas saborom paradira s torbicom od preko tisuću eura

"Primanja koja mlada zastupnica u imovinskoj kartici navodi, inače donedavno profesorica hrvatskog jezika i književnosti, iznose 21.627,82 kn bruto, odnosno 13.975,23 kn neto. Otplaćuje i kredit iz 2011. koji je uzela na deset godina, a iznos koji joj je preostao za vratiti je 12.5 tisuća eura. Štednje ni dionica nema, a uz to, Peugeot 207 SW (2008.) također je uzela na kredit", analizirao je tada Index njenu imovinsku karticu pitajući se otkud joj novac za Gucci.

Naime, tada je ta torbica koštala oko 1200 eura, odnosno 9 tisuća kuna, dvije trećine njene tadašnje plaće.

Izjavila da je u Hrvatskoj milijardu i 640 milijuna zaposlenih

Burić je u srpnju 2022. za saborskom govornicom izjavila da Hrvatska ima milijardu i 640 milijuna zaposlenih.

>> HDZ-ovka u saboru: Hrvatska ima milijardu i 640 milijuna zaposlenih

"Poštovane zastupnice i zastupnici, s obzirom na rekordni broj zaposlenih od samostalnosti u Republici Hrvatskoj koji pokazuje rezultate od milijardu i 640 milijuna zaposlenih trenutno u Republici Hrvatskoj, s obzirom na također rekordno niski broj nezaposlenih, s obzirom na kontinuirani rast plaća, mirovina, svih ostalih socijalnih davanja, s obzirom na također očekivanu rekordnu turističku sezonu, govorit ću upravo o hrvatskom turizmu", započela je Burić svoj govor.

 

Legendarno ulizivanje Plenkoviću

U srpnju 2021. Majda Burić se "pitanjem" ulizivala premijeru Plenkoviću.

"Zna se da ste se upravo vi državnički izborili za hrvatske nacionalne interese, ali i interese ostalih država članica EU koje su početkom 2021. godine imale problem s nedostatkom cjepiva. Nakon upravo vaše intervencije na Vijeću Europe dogovoreni su kriteriji raspodjele tadašnjih 10 milijuna doza Pfizera", kazala je Burić.

 

"Blagoslovljen vam Dan žena"

Za kraj podsjetimo kako je Burić sa saborske govornice poželjela "blagoslovljen Dan žena".

 

Pročitajte više