Tko je Iva Anzulović, aktivistica koja je bacila govna na zgradu vlade

Foto: Screenshot HRT

VLADINI zaposlenici danas su s ulaznih vrata prali govna. 

Kantu izmeta na zgradu vlade bacila je aktivistica Iva Anzulović. Došetala je s kantom govana pred zgradu vlade, bacila ih pred ulazna vrata, a onda je prema njoj krenuo policajac. Tražio ju je osobnu. Ona mu je dokument izvadila iz ruksaka i bez riječi s njim ušetala u zgradu vlade, nakon čega je i privedena. 

Tako je izgledala današnja bizarna scena pred zgradom vlade. No tko je Iva Anzulović, aktivistica koja je bacila fekalije na vladu?

Prijetnja zalijevanjem govnima

"Zalit ću izmetom ponaosob svakoga tko je u objavama novinara bio argumentirano dokazan kao kriminalac. Od danas, nitko kome je novinar dokazao kriminal neće se osjećati sigurnim na javnoj površini, kao niti institucije, jer nikada neće znati kada ću, gdje i na koji način gađati izmetom", izjavila je Anzulović novinarima prije tri tjedna.

Iako je bila najavila da će tada gola održati konferenciju za novinare i pritom zaliti zgradu DORH-a s 27 litara psećeg izmeta, to ipak nije učinila. Barem ne tog dana. 

Ako je vjerovati objavi na njezinu Facebook profilu, zgradu DORH-a ipak je zalila govnima. Desetak dana kasnije nego što je objavila. 

Izmetom prije desetak dana zalila i zgradu DORH-a

"Tako je, po nalogu Zagreba, u Virovitičkoj policijskoj postaji ušlo u zapisnik i otišlo za Zagreb kako je novinarka 8. kolovoza svjesno počinila povredu Prekršajnog zakona, članka 6 protiv javnog reda i mira na način da je stigla sa praznom kantom od boje za zidove iz Virovitice, otišla doma u Zagrebu po dozu izmeta štenaca sačuvanu u plastičnim posudama, tramvajem došla do fontane kod hotela "Esplanade", zagrabila vode koliko je mogla nositi do Gajeve 30a gdje je ubacila izmet u tu vodu, bacila posudu od izmeta u kantu za smeće, promiješala sadržaj vrteći poklopljenu kantu, bacila poklopac, obukla majicu sa slikom Siniše Glavaševića i tekstom "Optužujem vas, gospodo.", prešla ulicu i izlila sadržaj kante ispred ulaza u DORH pazeći da ne zapljusne čuvare koji su je pokušali zaustaviti mahanjem ruku i riječima "Ne možete to tu baciti, gospođo!", okrenula se te prešla ulicu, bacila kantu u smeće te otišla sa prijateljem na kavu te na vlak za Viroviticu a sve to zato jer je izgubljena arbitraža protiv Georga Gavrilovića i svi porezni obveznici, uključujući i policijske djelatnike, će dati 43 milijuna kuna čovjeku koji nije vlasnikom ničega i sudi mu se za ratno profiterstvo pred Županijskim sudom u Zagrebu a sve to zato pošto je od samog početka zamjenik državnog odvjetnika Boris Koketi postavio obranu na način da taj Georg Gavrilović dobije taj spor ali sa što manjom štetom po RH na što je novinarka sa Vladimirom Demetrovićem putem medija upozoravala od 2012. godine", prepričala je Iva Anzulović na svom profilu.

Sličan scenarij ponovila je danas ispred zgrade vlade. 

Tko je Iva Anzulović?

Iva Anzulović počela je raditi kao novinarka sredinom devedesetih godina. Radila je na radio postaji Gradska Mreža u Splitu.

Prema vlastitim riječima, napustila je sportsko novinarstvo nezadovoljna nedostatkom izazova te se nakon toga bavila podvodnim ronjenjem te radila u sportskoj kladionici. No nakon dvije pljačke napustila je, kaže, posao na kojem se osjećala izloženom te se posvetila obiteljskom životu i odgoju sina. 

Zaposlila se u redakciji magazina Moja TV, a na Radiju 808 pokrenula je vlastitu emisiju Speed. 

"Nakon što joj suprug 9 mjeseci nije dobio plaću a stanje u zemlji se rapidno pogoršalo, zabrinuta oko budućnosti svoje djece i naroda kojem pripada, krajem 2012.godine Iva Anzulović napušta svoj projekt te se isključivo počinje baviti proučavanjem svih okolnosti koje su dovele do ovog alarmantno lošeg stanja u Hrvatskoj", dio je iz njene biografije koju je objavila na stranici savjest.com. 

Zanimali su je, piše, slučajevi korupcije i kriminala u Hrvatskoj, među kojima je istaknula i Inu i Gavrilović. 

Htjela postati predsjednica

2014. pokušala se kandidirati za predsjednicu Republike Hrvatske, pri čemu je iznijela detaljan plan svojih aktivnosti ako postane predsjednica. 

"Radno vrijeme predsjednice je od ponedjeljka do nedjelje od 04 do 16 sati, te od 21 – 23 sata kada ju se može dobiti osobno na telefon ili ugovoren sastanak. Vrijeme od 16 do 21 sat isključivo je obiteljsko vrijeme i predsjednica je dostupna isključivo u slučaju ratnog stanja, elementarnih nepogoda ili nečeg sličnog. Ne daj Bože", napisala je među ostalim. 

Opisala je i svoje političke planove. 

"Iva Anzulović voli svoj život, svoju obitelj, svoj narod i prekrasnu zemlju svih nas. Nema se namjeru ikada baviti politikom izuzev ovog predsjedničkog mandata tijekom kojeg se vidi u ulozi koordinatora i motivatora tima sposobnih, pametnih i proaktivnih, dobronamjernih ljudi za koje ne sumnja ni trenutka kako u najkraćem vremenu mogu, zajedničkim snagama, izgraditi društvo u kojem je svaki pojedinac najvažniji i svaki je pojedinac posvećen svom životu i samoostvarenju", stoji u (auto)biografiji Ive Anzulović.

Prijavila Maju Sever jer joj je u emisiji prezime bilo krivo napisano

Crtica iz javnog života Ive Anzulović je i spor s novinarkom HRT-a Majom Sever. 

Anzulović ju je prijavila HND-ovu Novinarskom vijeću časti jer joj je u emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je bila sudionica u prilogu, bilo krivo napisano prezime. U zahtjevu za pokretanjem postupka protiv Maje Sever navela je da se zbog krivo napisanog prezimena osjećala izvrgnuta ruglu te da je doživljavala podsmijeh. 

Novinarsko vijeće časti je jednoglasno sa sedam glasova zaključilo je da je pogreška učinjena, no da nije bila namjerna ili napravljena iz teškoga nemara, nego da se radi o omašci, a da je Maja Sever učinila sve da je ispravi i da se ispriča, pa protiv nje nije izrečena nikakva mjera. 

Pročitajte više