Tko je Juan Guaido?

Foto: Epa

SAMOPROGLAŠENI predsjednik Venezuele Juan Guaido pozvao je na vojni ustanak protiv Madura. Na današnjoj video snimci u kojoj Guaido poziva na oružanu pobunu, vidi se kako je okružen vojnicima. Rekao je da je pokrenuo "završnu fazu" svog plana o smjeni Madura.

No, tko je točno Guaido, koja je njegova politička povijest i kako to da je uspio inspirirati val protuvladinih prosvjeda diljem Venezuele?

Na početku potpuno nepoznat

Čelnik oporbe Juan Guaido bio je gotovo nepoznat unutar i izvan Venezuele sve do početka ove godine kada je postao predsjednik Narodne skupštine. S 35 godina bio je mlađi član svoje stranke Voluntad Popular (Narodna volja), ali su ostali čelnici stranke bili ili u kućnom pritvoru, izgnanstvu ili su se skrivali u zemlji, piše The Guardian.

Ubrzo nakon što je postao predsjednik Narodne skupštine, proglasio se "privremenim predsjednikom" zemlje, oslanjajući se na ustavnu odredbu koja zakonodavcu dopušta da privremeno preuzme vlast i raspiše nove izbore ako smatra da predsjednik na pravilan način ne ispunjava svoje dužnosti. 

Mnoge zemlje ga priznale

Inspirirao je veliki val protuvladinih prosvjeda u Venezueli i dobio široku međunarodnu potporu. Mnoge zemlje Europe i SAD prepoznale su ga kao legitimnog predsjednika Venezuele. 

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, sve je manje bilo nade da će Guaido uistinu preuzeti vlast nad Venezuelom te se činilo kako će uskoro samoproglašeni predsjednik ostati predsjednikom samo po imenu, bez ikakve prave političke moći. No, situacija se danas promijenila.

Studirao industrijsko inženjerstvo

Kao što smo već pisali na Indexu, Guaido je odrastao u obalnom gradu La Guaira, u kojem se nalaze neke od najvažnijih zračnih i brodskih luka u zemlji.

Studirao je industrijsko inženjerstvo na Sveučilištu Catolica Andres Bello u Caracasu, nastavio s usavršavanjem te diplomirao na području javne uprave.

Guaido i njegova obitelj preživjeli su katastrofalni odron 1999. godine u kojem je poginulo na tisuće ljudi i uništeno tisuće kuća u gradu La Guaira.

Rano se počeo baviti politikom

Guaido se uključio u politička zbivanja već za vrijeme studija. Prosvjedovao je protiv tadašnjeg predsjednika Huga Chaveza zbog cenzure medija.

Nekoliko godina kasnije, 2009. godine, pridružio se stranci Voluntad Popular i surađivao je s Leopoldom Lopezom, jednim od najpoznatijih lica opozicije.

Misija stranke bila je prevladati siromaštvo i osigurati demokraciju u kojoj svi građani Venezuele imaju ista prava.

Lopez, koji je do nedavno bio u kućnom pritvoru, dugogodišnji je politički mentor Juanu Guaidou.

Pročitajte više