Tko je pretučeni Krešimir Bubalo? Izmislio ga je Glavaš, a u Pevec je došao na čudan način

Foto: Pixsell/Anto Magzan

KREŠIMIR Bubalo, bivši osječki gradonačelnik iz redova HDSSB-a stranke koju je osnovao Branimir Glavaš, napadnut je u srijedu ujutro ispred svog stana u Sesvetama.

Bubala je izmislio Branimir Glavaš, kojem se već godinama sudi zbog ratnih zločina i likvidacije građana srpske nacionalnosti u Osijeku, ali je Vrhovni sud ovog ljeta ukinuo presudu u slučajevima "garaža" i "selotejp". Glavaš je svom miljeniku iz mostarskog zatvora tepao da je dijamant. Ovako ga je hvalio pred lokalne izbore: "Na Krešimira Bubala kao mladog čovjeka i perspektivnog političara sam tipovao 2004. godine i u svom tipovanju nisam pogriješio. Gospodin Krešimir Bubalo je kao osoba dijamant koji se uspješno politički brusi već punih osam godina, a svoju će potpunu političku profilaciju doživjeti kao osječki gradonačelnik u sljedećem ponovljenom mandatu 2013-2017 godine."


Video koji je Index danas snimio ispred Bubalove zgrade

U Pevecu ističu da njihov odnedavni član Uprave ima iskustvo iz bankarskog sektora, no tamo zapravo nije ostvario neku značajnu karijeru, ovaj diplomirani ekonomist vodio je tek podružnicu Slavonske banke u Vukovaru. Značajnu je karijeru kao Glavašev mezimac imao zato u politici; kao član HDSSB-a od 2004. do 2009. godine bio je osječko-baranjski župan, da bi nakon toga do 2013. bio gradonačelnik Osijeka, pa saborski zastupnik.

Nećak Stiva Bubala i Glavašev miljenik

Bubalov stric je Stiv Bubalo, povratnik iz Amerike koji je htio preuzeti Županjsku Sladoranu ali ju je na kraju kupio Marinko Zadro. Tu mu se zamjerio nekad omiljeni HDZ, a Bubalo je tvrdio da je tvornicu kupio Zadro jer je HDZ-ov donator iako je imao lošiju ponudu. Zato se okrenuo turizmu. "Američki Hrvat Bubalo nelegalno je, na rubu Parka prirode Kopački rit, u mjestu Kopačevo, dvadesetak kilometara od Osijeka, sagradio veliki turistički kompleks u čemu mu je pomagala Hrvatska vojska", pisao je novinar Drago Hedl. Stiv Bubalo ne krije da je osobno financirao cijeli turistički kompleks u Kopačevu, iako se kao investitor navodi Šimun Bubalo, otac Krešimira Bubala. Nakon što su sve građevine podignute, a svjedoci tvrde da je u poslu bila angažirana Hrvatska vojska, općina Bilje dozvolila im je legalizaciju. Ništa čudno, s obzirom da je u to vrijeme Krešimir Bubalo bio gradonačelnik Osijeka.

Htjeli kupiti Belje, preduhitrio ih Todorić


Dok su Stiv Bubalo i Branimir Glavaš bili u HDZ-u, htjeli su kupiti Belje, no poljoprivredni kombinat je dobio Todorić, pa se Amerikanac žalio da su njegovu investiciju spriječili političari koji su tražili mito. Nikad nije rekao tko je tražio mito. Kasnije je uspio kupiti poljoprivredno dobro u Vrani, pobijedivši Todorića.

U svom gradonačelničkom mandatu Krešimir Bubalo ostat će upamćen i po sukobu s Miroslavom Šimićem, tadašnjim nezavisnim vijećnikom, kojeg nije želio priznati kao novog predsjednika gradskog vijeća, pa je tražio od portira da ga ne pusti u gradsku upravu.

Uskočka istraga protiv Bubalova najbližeg suradnika

Kako je na izborima 2013. godine Bubalo izgubio od Ivice Vrkića,  vratio se u Sabor izguravši svog zamjenika, Zorana Vinkovića. Godinu dana nakon što se vratio u Sabor, Uskok je pokrenuo istragu protiv njegovog najbližeg suradnika koji je namještao natječaje za najam gradskih prostora tražeći zauzvrat dio zarade, da bi prije dva mjeseca Zvonimir Prgomet bio proglašen krivim.

Na posljednjim izborima HDSSB je osvojio samo jedno mjesto pa je u Sabor ušao Josip Salapić, a nezadovoljni rezultatom članovi stranke su se podijelili. Na kraju su Glavaševe pristaše koje vodi Dragan Vulin izbacili pučiste Dinka Burića i Vladimira Šišljagića. 

Osječka struja dovela Bubala kao glavnog stratega u Pevec

Bubalo je u listopadu osvanuo u Pevecu, predstavljajući se kao vrstan biznismen, izjavljivao je da  nikad nije ni mislio živjeti od politike, u kojoj je doduše proveo desetljeće. Za povratak je odabrao nekadašnji trgovački lanac Zdravka Peveca, koji je spašen nakon stečaja u kojem su dobavljači postali dioničari. Pod vodstvom Darka Šketa Pevec je dogurao do milijardu kuna prihoda, što je rezultiralo time da su "spasitelja Peveca" prvo maknuli na mjesto savjetnika da bi mu na kraju dali otkaz. Rezultat je to višemjesečnog sukoba dioničara Peveca: s jedne strane je Samoborka, odnosno njihova tvrtka Maloprodajna ulaganja, a druge strane osječka tvrtke Dicentra koja je preglasavanjem izbacila prve iz NO, iako imaju pojedinačno najveći dionički paket.

Umjesto Šketa kompaniju je preuzeo Jurica Lovrinčević, suvlasnik Dicentre, koji je za direktora strategije doveo Krešimira Bubala. "Nije mi poznat način odabira niti njegove reference za navedeni posao. Dosadašnja Uprava na čelu s gospodinom Šketom imala je izvrstan tim za navedeno područje čiji su rezultati vidljivi u ekspanziji trgovačke mreže kroz posljednje četiri godine kao i u izvrsnoj pripremi planirane akvizicije Merkura od koje se odustalo na vrlo problematičan i netransparentan način", komentirao je za Index Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke, nakon što je Šket dobio otkaz. Lošim potezom smatra odustajanje od kupnje slovenskog Merkura i ulazak prehrambenih proizvoda u Pevec, koje distribuira Dicentra. Ključni dioničar strahuje da strategija Peveca podsjeća na "stari Pevec" koji je završio u stečaju s dugom od tri milijarde kuna.

Pročitajte više