Jakupčić je došao na čelo HŠ-a u valu od 50 direktora HDZ-ovaca u državnim tvrtkama

Foto: FaH

PREDSJEDNIKA Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića privela je jutros policija pod sumnjom za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, a danas će tijekom dana biti ispitan u Uskoku. Krunoslav Jakupčić diplomirani je inženjer šumarstva te dugogodišnji član HDZ-a, još od veljače 1994. godine.

Jakupčić došao u paketu od pedesetak HDZ-ovaca na čelna mjesta u državnim firmama

Prije nego što je zasjeo na čelo Hrvatskih šuma bio je voditelj Uprave Šuma Zagreb i to od ožujka 2008. godine. Na čelu Hrvatskih šuma je od ožujka 2017. godine, a na tom mjestu zamijenio je Krešimira Žagara. Jakupčića je na mjesto predsjednika Uprave predložila vlada i to na zatvorenoj sjednici.

Valja naglasiti kako je Jakupčić došao u paketu od pedesetak HDZ-ovaca koji su zasjeli na čelu tvrtki koje su procijenjene kako tvrtke od državnog interesa. Bilo je to u suprotnosti s "profesionalizacijom i depolitizacijom", koju je u predizbornoj kampanji zagovarao šef HDZ-a Andrej Plenković. Podobni stranački kadrovi postavljeni su u državne tvrtke i ustanove, a pod krinkom transparentnog načina odabira preko javnih natječaja. Jedan od takvih bio je upravo Jakupčić, za kojeg se tvrdilo da je kadar Gordana Jandrokovića, predsjednika sabora i člana predsjedništva HDZ-a.  

Jakupčićeva neto plaća - gotovo 30 tisuća kuna

Jakupčić je obnašao dužnost predsjednika Uprave Hrvatskih šuma s neto plaćom od 29.297 kuna. To je najviša plaća u državnim tvrtkama. Jedan od njegovih prvih poteza bila je smjena 13 od ukupno 16 direktora ispostava. Ostala su samo trojica i to svi članovi HDZ-a. Iz Hrvatskih šuma tvrdili su tada kako se ljudi postavljaju po stručnosti, a ne političkoj podobnosti, kao i da rukovoditelji mogu raditi svoj posao kvalitetnije nego do tada.

Jakupčić je u imovinskoj kartici prijavio dva stana u Zagrebu i jedan apartman u Pirovcu. Jedan stan je od 96 kvadrata na predjelu Trešnjevka procijenjen na više od milijun kuna. Uz stan ide i garaža od 22 kvadrata. Drugi stan je također na Trešnjevci, ima 44 kvadrata, a procijenjen je na malo manje od pola milijuna kuna. Apartman u Pirovcu je od 45 kvadrata, a procijenjen je na 435 tisuća kuna. Jakupčić je prijavio da posjeduje šumu u Kozarevcu i njivu u Maloj Erpenji. Posjeduje i dva automobila Renault Megane iz 2011. godine te VW Passat iz 2014. godine. Prijavio je i štednju veću od 300 tisuća kuna.  

Jakupčiću se, podsjetimo, stavlja na teret zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem.   

Pročitajte više