TKO JE KRVNIK IZ LONDONA? Obiteljski čovjek koji iza sebe ima prošlost punu tajni

Foto: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL, FAH

POLICIJA je danas objavila identitet napadača iz Londona koji je ubio četiri, a ozlijedio oko 40 osoba. Nakon što je izbo jednog policajca, upucan je i ubijen.

>>Policija objavila ime krvnika iz Londona

>>ISIS-ov šljam slavi napad u Londonu i pozivaju na nove napade: "Počinje naša bitka na vašoj zemlji"

>>Susjeda krvnika iz Londona: "Bili su draga obitelj, vrlo zatvorena, a onda su odjednom nestali"

Njegovo ime je Khalid Masood, rođen je u Engleskoj, gdje je i živio, te je imao 52 godine.

Čovjek s nekoliko alijasa

Khalid Masood rođen je na Božić 1964. godine i imao je nekoliko alijasa, piše Telegraph. Policija tvrdi kako je on čovjek tamnije kože s bradom koji je prikazan na fotografijama koje su jučer obišle svijet.

Također su izjavili i kako njegov identitet nisu htjeli otkriti ranije zbog "operativnih razloga".

Isto tako, iz policije su poručili kako Masood nije bio "predmetom istrage u tijeku", a dodali su i kako nisu imali informacije o njegovoj namjeri organiziranja terorističkog napada.

Theresa May je izjavila kako je bio predmetom periferne istrage MI5 prije nekoliko godina.

Zločini iz prošlosti

Iako su iz Scotland Yarda izjavili da nije bio predmetom istrage o terorizmu, rekli su i kako im je poznat od prije, i to po seriji kaznenih djela.

Osuđen je za napad - uključujući i napad s teškim tjelesnim ozljedama, posjedovanje oružja i narušavanje javnog reda i mira.


Prvi put je osuđen 1983. godine, kada je imao samo 19 godina, a zadnji put je osuđen 2003. godine.

Vojnik Islamske države

Odgovornost za napad preuzela je takozvana Islamska država, pa se sukladno tome postavlja pitanje o povezanosti Masooda i ISIL-a. Oni tvrde kako je Masood bio jedan od njihovih "vojnika".

ISIL eksplicitno prijeti Velikoj Britaniji posljednjih 18 mjeseci, a u videu u kojemu su priznali odgovornost za napad u Parizu, jasno su rekli kako je Velika Britanija njihova sljedeća meta.

Policija vjeruje kako je Masood djelovao sam, ali istražuju mogućnost pomagača. Danas je u sklopu istrage napada uhićeno osam osoba, a policija provodi istragu o njima.

Susjedi šokirani

Nakon što je policija objavila da se radi o Khalidu Masoodu, Guardianu se javila žena koja tvrdi da je bila njegova susjeda.

Iwona Romek, koja živi u Birminghamu, napadača je opisala kao "strastvenog vrtlara", oca i supruga koji je živio sa svojom ženom Azijatkinjom i malim djetetom.

"Bili su draga obitelj, vrlo zatvorena. On je bio vrlo miran. Imao je mladu ženu iz Azije i malo dijete koje je išlo u školu. Bio je dobar tip. Znala sam ga vidjeti kako uređuje svoj vrt. Nikada nije bilo problema s njim", ispričala je za Guardian.

Dodala je kako se obitelj odjednom prije nekoliko mjeseci odselila iz kvarta i kako od tada nitko nije čuo za njih.

Ubio četiri osobe, ozlijedio oko 40

U svojem krvavom pohodu automobilom pokosio je ljude na Westminsterskom mostu i zabio se u ogradu kraj parlamenta. Potom je izašao iz automobila i jednog policajca izbo nožem.

Policija ga je potom upucala i ubila. Policajcu kojeg je izbo nije bilo spasa te je od posljedica napada preminuo, a tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana objavljena su imena drugih osoba koje je ubio u svojemm napadu.

Uz policajca Keitha Palmera, među poginulima su i Aysa Frade, britanska državljanka španjolskog porijekla te Amerikanac Kurt Cochran, koji je sa suprugom u Londonu slavio 25. godišnjicu braka. Njegova supruga je jedna od ozlijeđenih.

Kasno navečer preminuo je i muškarac u dobi od 75 godina čiji identitet još nije objavljen.

Masoodov napad najsmrtonosniji je napad u Velikoj Britaniji od 2005. godine, kada je islamistički terorist ubio 52 osobe u javnom prijevozu.

Pročitajte više