Tko je Margareta Mađerić iz afere s paketićima? Državna tajnica koja ima 4 stana, 2 kuće i 3 milijuna kuna

Foto: Pixsell/Patrik Macek, Sukobinteresa, Index

DRŽAVNA tajnica Margareta Mađerić, koju je proslavio bijeg od kamera u neslavnoj humanitarnoj akciji u katoličkom vrtiću, zajedno sa suprugom posjeduje nekretnine vrijedne 5,3 milijuna kuna.

>>AFERA PAKETIĆI Tko je HDZ-ovka koja je bježala od novinara u privatnom katoličkom vrtiću?

Pravo se blago krije u imovinskoj kartici ove HDZ-ovke: četiri stana i dvije kuće, automobili od 326.000 kuna te dionice i udjeli u fondovima vrijedni tridesetak tisuća kuna. Božica sreće dotaknula je bračni par Mađerić jer njezin suprug Luka i djeca imaju na banci još oko 3 milijuna kuna štednje. 

Margareta Mađerić plaću prima u Ministarstvu socijale kod Nade Murganić - zarađuje 16.202 kune. Prije toga bila je zastupnica HDZ-a u saboru i Gradskoj skupštini, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, a u Sanaderovo doba i šefica Mladeži HDZ-a. Njezinoj karijeri očito nisu smetale promjene u vrhu stranke. Suprug Luka Mađerić također je HDZ-ovac, danas radi kao odvjetnik za 10.000 kuna mjesečno u društvu Župić i partneri, a ranije je bio predstojnik Ureda za ljudska prava i potpredsjednik Mladeži HDZ-a u Zagrebu.

Lista nekretnina, voznog parka i štednje

Lista njihovih nekretnina, voznog parka i štednje djeluje raskošno bez obzira na njihove dobre plaće, pogotovo s obzirom na to da i nisu jako kreditno zaduženi; uskoro će otplatiti kredit od 14.677 eura, baš kao i 50.000 kuna. Oba su kredita podignuta početkom 2016., prvi na 48, drugi na 36 mjeseci, za prvi je rata 192 eura, a za drugi 1571 kunu. Za većinu imovine Mađerić navodi da su je dobili na dar ili nasljedstvom.

Margareta i Luka Mađerić imaju četiri stana, dvije kuće i garažu. Na njezino ime je upisan stan u Zagrebu od 100 metara četvornih vrijedan 1,29 milijuna kuna i kuća u Gračanima od 200 metara četvornih procijenjena na 1,29 milijuna kuna. Oba je stana dobila na dar, dok je kod prvog upisan i kredit.

Suprug ima stan na zagrebačkom Trnju od 86 metara četvornih vrijedan 1,17 milijuna kuna, garažu od 121.600 kuna, kuću na Pašmanu vrijednu milijun kuna i polovicu kuće u starom Vrapču (njegov udio vrijedi oko 100.000 kuna). Sve je te nekretnine naslijedio dok je manji stan u centru vrijedan 350.000 kuna kupio.

Bračni par vozi luksuzni SUV Range Rover Evoque procijenjen na 266.000 kuna i limuzinu Chevrolet Cruz od 60.000 kuna. Imaju dva paketa HT-ovih dionica i udjele u fondovima ZB plus i ZB aktiv, što sve zajedno vrijedi tridesetak tisuća kuna.

Stotine tisuća eura štednje

Luka Mađerić na banci ima čak 389.123 eura štednje, za veći dio štednje (370.000 eura) upisano je da ih je dobio nasljedstvom, dok su djeci darovali 11.820 eura.

Mađerić je godinama bila direktorica pa prokuristica građevinske tvrtke A.G.M. Kosec, koja je ove godine izbrisana, nakon što je posljednjih godina poslovala s minimalnom dobiti. Najveći prihod te tvrtke iznosio je oko pola milijuna kuna, no najveća dobit iznosila je 4000 kuna.

Državnu tajnicu upitali smo o 8,6 milijuna vrijednoj imovini koju je nabrojala u imovinskoj kartici te činjenici da ta imovina značajno nadmašuje obiteljske prihode, a da pritom ona nema velike kredite ni poduzetničke uspjehe u prošlosti.

"U javno objavljenom Izvještaju o imovinskom stanju detaljno je naveden način stjecanja cjelokupne imovine gospođe Mađerić i njezinog supruga, pa je tako naveden i način stjecanja nekretnina u njihovom vlasništvu", odgovorili su Indexu iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pročitajte više