Tko je Mohammad Mokhber, vjerojatno novi privremeni predsjednik Irana?

Foto: EPA

Očekuje se da će kao potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber postati privremeni predsjednik koji će pomoći u organizaciji predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati u roku od 50 dana od smrti predsjednika Raisija.

Evo tko je on

Rođen 1. rujna 1955., Mokhber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom vođi Aliju Khameneiju, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima. Mokhber je postao prvi potpredsjednik 2021., kada je Raisi izabran za predsjednika.

Mokhber je bio dio tima iranskih dužnosnika koji su posjetili Moskvu u listopadu i pristali isporučiti rakete zemlja-zemlja i više bespilotnih letjelica ruskoj vojsci, rekli su izvori Reutersu u to vrijeme.

Tim je također uključivao dva visoka dužnosnika iz Iranske revolucionarne garde i dužnosnika iz Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Mokhber je prethodno bio na čelu Setada, investicijskog fonda povezanog s vrhovnim vođom.

Bio je na popisu sankcioniranih

Godine 2010. Europska unija uključila je Mokhbera na popis pojedinaca i subjekata koje je sankcionirala zbog navodne umiješanosti u “aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila”. Dvije godine kasnije maknula ga je s popisa.

Godine 2013. Ministarstvo financija SAD-a dodalo je Setad i 37 kompanija koje je nadzirao na popis sankcioniranih subjekata.

Setad, čije je puno ime Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam ili Stožer za izvršenje naredbe imama, uspostavljen je prema naredbi koju je izdao osnivač Islamske Republike, Khameneijev prethodnik, ajatolah Ruhollah Khomeini. Naredio je pomoćnicima da prodaju i upravljaju nekretninama koje su navodno bile napuštene u kaotičnim godinama nakon Islamske revolucije 1979. i da većinu prihoda usmjere u dobrotvorne svrhe.

Pročitajte više