Tko je novi šef Trumpovog kabineta koji za sebe tvrdi da je desničarski luđak?

Foto: EPA

NAKON što je 8. prosinca objavio smjenu šefa kabineta Johna Kellyja, Donald Trump jučer je kazao kako će ga na tom mjestu privremeno naslijediti Mick Mulaney. 

Bivšem republikanskom kongresmenu Južne Karoline ovo je tako treća funkcija unutar Trumpove administracije. Trenutačno se nalazi na čelu predsjednikova ureda za budžet te ureda za financijsku zaštitu potrošača.

Trump i Mulvaney se jako dobro slažu premda je Mulvaney 2016. godine za današnjeg predsjednika izjavio kako je riječ “o groznom ljudskom biću”, piše The Independent. No Trump cijeni njegove političke instinkte i znanje te vjeruje da će mu ono biti dragocjeno tijekom izbora 2020. godine.

Bivši odvjetnik koji je u politiku ušao 2006. godine

Mulvaney je bivši odvjetnik i vlasnik lanca restorana, a u politiku je ušao 2006. godine kad je izabran u predstavnički dom Kongresa Južne Karoline te kasnije postao državni senator. U Kongres SAD-a izabran je 2010. godine kao predstavnik petog distrikta Južne Karoline, dužnost koju je obnašao do 2017. godine kad je izabran za predsjednika ureda za budžet.

Dok je bio u Kongresu, osnovao je frakciju House Freedom Caucaus, koja je nedavno od Trumpa zatražila da osigura sredstva za gradnju zida kojim bi se spriječile migracije na južnoj granici SAD-a. Kao kongresnik protivio se ObamaCareu i kontroli oružja.

Na čelu ureda za budžet zalagao se za provođenje konzervativnih politika koje uključuju smanjenje poreza.

Najkonzervativniji član administracije

“Mislim da nitko u ovoj administraciji nije konzervativniji od mene”, rekao je Mulvaney za Politico prošle godine. Tada je i tvrdio kako je Obamina administracija manipulirala statistikama o nezaposlenosti kako bi prikazala ekonomiju snažnijom nego što je, no nije ponudio dokaze za te tvrdnje.

Prilikom upoznavanja Trumpovog ekonomskog savjetnika Garyja Cohna, piše The Independent, rekao je: “Zdravo, ja sam desničarski luđak.”

Iz Bijele kuće nisu rekli zbog čega njegovo imenovanje nije za stalno te koliko dugo će obnašati funkciju šefa kabineta.
 

Pročitajte više