Tko je pojeo 25.000 kn? Grad Mali Lošinj: Platili smo catering MORH-u. MORH: Nisu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

GRAĐANIMA Malog Lošinja odnedavno je omogućen uvid u isplate iz gradskog proračuna, odnosno način na koji izvršna vlast raspolaže novcem poreznih obveznika. Među brojnim računima na gradskom webu tako se našao i jedan iz studenoga 2021. u iznosu od 25.100 kuna za "konzumaciju hrane i pića u restoranu Veli Žal".

Novinar portala Jadranski.hr pokušao je doznati na što je potrošeno 25.100 kuna, međutim dobio je različite odgovore.

Grad: Usluga cateringa za vojsku

Iz Grada Malog Lošinja su na upit novinara odgovorili da je riječ o usluzi cateringa za polaznike 24. generacije Ratne škole Ban Josip Jelačić Hrvatskoga vojnog učilišta koji su na Lošinju boravili u studenom 2021. godine.

"Vezano uz Vaš upit, ne radi se o ručku u Velom Žalu, već o usluzi cateringa za polaznike 24. generacije Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskoga vojnog učilišta koji su na Lošinju boravili u studenom 2021.godine. Ratna škola najviša je vojno civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga RH i stranih zemalja", navode iz Grada.

Iz Grada nisu pružili odgovor na dio vezan za jelovnik, a isto su odbili učiniti iz društva Jadranka turizam u čijem portfelju je restoran Veli Žal, piše Jadranski.hr. Mali Lošinj, inače, vodi HDZ-ova Ana Kučić.

MORH: Vojska nije naručila catering

Iz Ministarstva obrane su potvrdili da se od 26. do 28. studenog 2021. u Malom Lošinju održala hodnja polaznika 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, ali ne i da su naručili uslugu cateringa.

“Navedena aktivnost je održana na temelju nastavnog plana i programa Ratne škole, odobrenja načelnika Glavnog stožera OSRH o korištenju vojarne “Kovčanje” i zapovijedi načelnika Centra vojnih škola “Petar Zrinski”. Sukladno Pravilniku o prehrani pripadnika OSRH, svi obroci su bili prijavljeni i konzumirani u vojarni “Kovčanje” Mali Lošinj”, navode iz MORH-a za Jadranski, dodajući kako o mogućoj konzumaciji obroka u slobodno vrijeme i izvan vojarne nemaju saznanja.

Trgovačko društvo Pleter-usluge d.o.o., koje upravlja restoranom u vojarni Kovčanje, dodatno je potvrdilo da se za vrijeme boravka polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u vojarni nije naručivala usluga cateringa te da su se konzumirali redovni obroci vojne prehrane.

Pročitajte više