Tko je policajac koji je razotkrio Brkića? Uhapsio je i Milana Bandića

Foto: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL

IZVJEŠTAJ s naslovom "PREDMET: Kompromitacija posebnih izvida" potpisao je Božo Barbarić, načelnik Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Rijeka.

"... Tijekom iste krim obrade obavljeni su obavijesni razgovori sa Sarom Sikirić, M.M, K.P., N.S. i M.T.K. na okolnosti pribavljanja informacije da se nad Sarom Sikirić i drugim provode posebni izvidi. U obavijesnim razgovorima došlo je do saznanja da je zamjenik Glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011., N.S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K.", pisalo je u dokumentu s datumom od 25. srpnja 2011. godine.

No, iako su iz MUP-a jučer medijima kazali da su dokument proslijedili na postupanje DORH-u, pitanje je gdje je to izvješće zaista završilo. Naime, iz policije su jučer priopćili kako su u lipnju 2011. o svemu obavijestili DORH, a izvještaj o Brkiću napisan je 25. srpnja.

Tko je policajac koji je potpisao izvješće o Brkiću?

Riječki policajac Božo Barbarić u policiji je od 1990. godine, a najviše je radio na istragama narko scene, iako je vodio i bio u vrhu velikih istraga koje su se vodile u zemlji. Od Sanadera do Milana Bandića. Kako je pisao Novi list, 2014. godine uvažavan je i nagrađivan od policijskih institucija izvan Hrvatske i diljem Europe. Zbog njegovog beskompromisnog rada bili su razbijeni brojni narko lanci, pa i oni međunarodni. Upravo je on razbio i narkomafiju i pokvarene policajce u istarskoj policiji.

"I pauka na zidu i miša u rupi, tko god imalo skrene, neka zna da će biti otkriven ma u kojoj se rupi skrivao, to je poruka svima", rekao je nakon završetka akcije.

"Ulični operativac koji je znao sve tajne asfalta"

Prva šefovska pozicija bila mu je ona na čelu Odjela za borbu protiv droga u Rijeci, a nakon toga obavljao je i nekoliko drugih visokih dužnosti, ali uvijek je bio, kako ga je opisao Novi list: "ulični operativac koji je znao sve tajne asfalta" i "posebna figura u policijskom sustavu, čovjek koji živi za svoj posao, vrhunski profesionalac".

Nakon nekog vremena postao je i šef policijskog Uskoka u Zagrebu, ali vratio se nazad u Rijeku, čini se da je to bila samo njegova odluka jer je bio razočaran nekim stvarima.

Vođa akcije Agram

Unatoč tome, često je bio pozivan da vodi ili sudjeluje u velikim istragama diljem zemlje. Upravo on i njegov riječki tim imali su veliku ulogu u istrazi oko Milana Bandića. A upravo zbog te njihove beskompromisnosti su i pozvani u Zagreb kako bi do kraja istražili aferu Agram za koju ovih dana počinje suđenje. Iako nije javnosti poznato tko je točno vodio tu akciju, neslužbeno se moglo čuti kako je upravo Barbarić taj koji je vodio cijelu akciju Agram.

"Neće napakirati, ali neće ispustiti i najmanji detalj koji se može otkriti"

"To je policajac koji ima veliko poštovanje svih stranaka u postupku, sudaca, tužitelja i advokata. Najveća je kvaliteta što ga čak i pravi kriminalci uvažavaju i cijene kao protivnika. Onog koji neće napakirati, ali neće ispustiti i najmanji detalj kojeg se može otkriti.

Cijene ga i što nije karijerist i što mu je slučaj iznad svega te neće popustiti ni pod jednim pritiskom.  Kod njega nema tabu tema, ne zanimaju ga političari, utjecaji ni uvažene i poznate osobe", komentirao je Barbarića poznati riječki odvjetnik.

Pročitajte više