Tko je Saudijka koja se zatvorila na aerodromu u Tajlandu? Obitelj je želi ubiti

Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun Foto: Twitter/Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun

DJEVOJKA iz Saudijske Arabije koja se zabarikadirala na aerodromu u Tajlandu kako bi pobjegla od svoje nasilne obitelji smije neko vrijeme ostati u toj zemlji, rekle su tajlandske vlasti, a prenosi CNN.

18-godišnja Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun zatvorila se u sobi u hotelu aerodroma u Bangkoku kako bi spriječila migracijske službenike da je vrate u Kuvajt.

Na Twitteru je objavila svoje fotografije i fotografije putovnice te zatražila azil ''od bilo koje zemlje koja je spremna zaštititi je od njene obitelji i spasiti od zlostavljanja ili ubojstva zbog napuštanja islamske vjere".

Ranije tijekom dana na društvenim je mrežama objavila videosadržaje na kojima je prikazano kako ne dozvoljava ulazak u njenu hotelsku sobu osobama koje su joj kucale na vrata.

Zatražila je sastanak s ljudima iz UN-a

U snimci je rekla da neće napustiti sobu sve dok se ne sastane sa službenicima iz UN-a.

Pojasnila je da je pobjegla od fizičkog i psihičkog zlostavljanja svojih rođaka i da se boji kako će je rođaci nakon povratka kući staviti u izolaciju ili čak ubiti.

"Moja obitelj je ekstremno konzervativna. Jednom su me zaključali u tamnu prostoriju na šest mjeseci samo zato što sam se ošišala'', rekla je Qunun za AFP.

Boji se za svoj život jer je napustila islam

Qunun je za Reuters izjavila kako se boji da će je članovi obitelji ubiti jer je napustila islam.

''Braća, obitelj i službenici saudijskog veleposlanstva čekat će me u Kuvajtu. Život mi je u opasnosti. Obitelj mi prijeti da će me ubiti zbog sasvim nebitnih stvari'', rekla je.

Njene tvrdnje privukle su pažnju boraca za ljudska prava, prenose brojni svjetski mediji.

Studentica saudijskog sveučilišta

Noura, koja već neko vrijeme poznaje Qunun preko online grupe za saudijske feministice, rekla u razgovoru za BBC da je al-Qunun studentica saudijskog sveučilišta i da vjeruje kako njezin otac radi za saudijsku vladu.

"Njezina ju je obitelj zatvorila u kuću, mislim na više od šest mjeseci, zbog toga što je odrezala kosu", rekla je za BBC i dodala da je i ona sama pobjegla iz Saudijske Arabije jer je "bivša muslimanka".

Prvo su je htjeli vratiti kući

Tajlandski šef migracijske policije Surachet Hakpal prvotno je rekao za CNN-u da će Qunun u ponedjeljak vratiti obitelji u Kuvajt.

Međutim, nekoliko sati kasnije Hakpal je promijenio svoj stav te izjavio da će Qunun pustiti iz hotela i staviti pod zaštitu UNHCR-a, agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda.

"Ona je sada pod suverenitetom Tajlanda. Nema osobe ili ambasade koja je može prisiliti da ode negdje gdje ne želi ići. Zaštitit ćemo je najbolje što možemo", rekao je Hakpal na konferenciji za novinare.

''Mi smo ipak 'zemlja osmijeha'''

"Razgovarat ćemo s njom i učiniti sve što ona zatraži. Budući da je pobjegla od velikih nevolja i zatražila našu pomoć, nećemo je poslati natrag u smrt. Mi smo ipak 'zemlja osmijeha'. Nećemo nikome učiniti takvo nešto, podržavat ćemo njena ljudska prava koliko je zakonski moguće", dodao je.

Nakon sastanka s tajlandskim imigracijskim dužnosnicima i predstavnicima UNHCR-a Qunun je napustila hotelsku sobu s osobljem UNHCR-a kroz stražnja vrata kako bi izbjegla medije koji su je čekali ispred hotela, rekao je kasnije Hakpal za CNN.

UNHCR je u priopćenju naveo kako će "procijeniti u kojoj je mjeri Qunun potrebna međunarodna zaštita i da će po ubrzanom postupku pronaći rješenje za njezinu situaciju".

Obitelj je nedostupna

CNN nije uspio doći do obitelji 18-godišnje Qunun kako bi istražio navode o zlostavljanju, no piše kako je poznato da restriktivni zakoni o skrbništvu u Saudijskoj Arabiji reguliraju mnoge aspekte života žena pa se tako one ne mogu vjenčati, razvesti, zaposliti ili putovati bez dopuštenja muških skrbnika.

Pročitajte više